Alžbětě II. se žádný nástupce nevyrovná. Extajemník Diany řekl, v čem je královna jedinečná

Královna Alžběta II.

Alžběta II.

Alžběta II. letos oslaví 70. výročí vlády, britskou královnou stala 6. února 1952 v den smrti svého otce Jiřího VI. Bývalý osobní tajemník princezny Diany Patrick Jephson popsal důležité okamžiky jejího života a důvody, proč je tak oblíbeným monarchou.

Když otec Alžběty II. zemřel, bylo současné britské panovnici pouhých 25 let. „I když to byl den oslav počátku nové vlády, neměli bychom nikdy zapomínat, že pro královnu jde také o den bolesti a smutku,“ napsal pro web Daily Mail Patrick Jephson.

Jephson poprvé královnu spatřil v okně limuzíny v jednom skotském městě. „Byly to dva zážitky v jednom: Viděli jsme královnu a přišli jsme o dvě hodiny matematiky,“ řekl Jephson s tím, že později slyšel ředitele školy, jak zážitek vzrušeně popisuje ve sborovně. „Už tehdy jsem si o Jejím Veličenstvu odnesl důležitou lekci: Pouhý letmý pocit její přítomnosti dokázal s morálkou udělat divy,“ sdělil bývalý tajemník princezny Diany.

Nelson Mandela jako nezvaný host

Jephson například vzpomíná na rok 1991, kdy královna elegantně odvrátila možné diplomatické fiasko. Tehdy se v zimbabwském hlavním městě Harare konalo zasedání předsedů vlád královnou milovaného Společenství národů. „Hosté přijeli v řadě limuzín a připojili se ke královně na recepci před večeří. Pak se ale stalo něco nemyslitelného. Ke dveřím Státního domu se přiblížil nezvaný host, vůdce Afrického národního kongresu a nedávno propuštěný vězeň z Robben Islandu, sám Nelson Mandela,“ popsal Jephson.

Pod dozorem světového tisku mohl být jakýkoli náznak překvapení nebo zaváhání považován za urážku. „Královna se však nenechala zahanbit a přivítala dalšího hosta, zatímco její úředníci rychle přeorganizovali zasedací pořádek na večeři. Pragmatismus se snoubil se zdvořilostí a víc než jen s trochou chladnokrevnosti. Jak jsem se dozvěděl, patří to k charakteristickým vlastnostem královny,“ vylíčil chování královny Jephson.

Problémy královna řeší jednoduše

O praktickém přístupu královny se Jephson prý nejvíce přesvědčil, když doprovázel prince Charlese na bohoslužbě ke Dni památky (Den válečných veteránů, pozn. red.) v Hongkongu, který byl tehdy ještě britskou kolonií. „Hongkongský tým očekával, že guvernér jako zástupce královny položí věnec jako první, ale my jsme tvrdili, že vzhledem k tomu, že je přítomen královnin dědic, měl by mít přednost on,“ uvedl Jephson s tím, že se o tom vedla velká debata. „Nakonec někoho napadlo kontaktovat královnu osobně, aby se k této záležitosti vyjádřila. Rozhodnutí přišlo obratem: guvernér jde první,“ popsal řešení problému Jephson.

Bývalý tajemník princezny Diany dále napsal, že je třeba si uvědomit, že královnin netuctový přístup k problémům a k životu vůbec je pravým opakem toho, jak se předpokládá, že monarchové uvažují. V některých palácových úřadech podle něj existuje pokušení příliš komplikovat jednoduché záležitosti. Naproti tomu královniny priority jsou jasné: rozpoznat, co je třeba, a pak se do toho pustit, aniž by bylo třeba někoho přemlouvat, dělat histriónské scény nebo se rozčilovat. „Když k této filozofii přidáme oko, kterému neunikne žádný detail, a legendární palácovou zpravodajskou síť, získáme klíč k mimořádně efektivní monarchii,“ vylíčil Jephson.

Žádný nástupce se jí nevyrovná

Ke královně se prý hodí přídavná jména jako vtipná, pragmatická, skromná, přímá a nenapínavá. „Neudělují se lehce, ale jsou zasloužená za léta oddané služby, která jsou základem pověsti, jíž by se mohlo vyrovnat jen málo volených představitelů,“ sdělil Jephson. „Tím, že ctí dokonalost, službu a povinnost, povzbuzuje nás ostatní, abychom s tím, co máme, pracovali více a lépe. Královna dala příklad, kterému se možná už nikdy nikdo nevyrovná, pouze ho budou příští generace následovat, jak nejlépe dovedou,“ dodal.

Tagy: