Už teď nesvítíme, úspory nevydrží. Lidé v Králíkách mají za energie platit pětkrát víc

Obyvatelé domu v Králíkách mají platit pětkrát víc za energie.

Pětkrát vyšší zálohy na energie v Králíkách

Pětkrát vyšší zálohy na energie budou platit v Králíkách na Orlickoústecku. Společenství vlastníků tak reaguje na zvyšující se ceny plynu. Především senioři se obávají, že nebudou mít z čeho zálohy platit, a spoléhají na pomoc státu.

V domě v Králíkách je dvacet bytů a plynová kotelna. Zálohy na plyn se platí měsíčně po celý rok, v průměru tisíc až 1 200 korun. Jedna z obyvatelek Etelka Kylarová oproti původním zvyklostem letos ještě vyúčtování nedostala. „Nevíme, o kolik nám to zvýší ani kdy,“ uvedla.

Stavební bytové družstvo v Žamberku informovalo, že zdražení bude drastické. Platit by obyvatelé měli 4,5krát tolik, než co platí teď. „V současné době máme cenu garantovanou firmou Innogy 527 Kč pro rok 2022. Od 1.1. 2023 ta cena za megawatthodinu bez distribuce a dalších poplatků a DPH činí 2 835 Kč,“ sdělil ředitel Stavebního bytového družstva Josef Pecháček.

Budeme víc šetřit a nadávat

Ceny se obyvatelům domu zvednou od ledna. Už teď jsou ale ve velké nejistotě především senioři. „Budeme podstatně víc šetřit a víc nadávat,“ popsala obyvatelka domu Jiřina Klímová.

„Už teď šetříme, nesvítíme, kde jsme svítili, šetříme plyn. Už s tím začínáme počítat. Něco máme naspořeno, ale to dlouho nevydrží. Těžko říct, jak to bude dál, důchody nemáme nic moc,“ doplnil další obyvatel Bohuslav Kučera.

Ministerstvo průmyslu a obchodu přislíbilo, že do vládních úlev nakonec zahrne i obyvatele tohoto domu a jim podobné. „Máme připravený systém, kde budeme podporovat i ty domácnosti, které mají teplo ze společné kotelny v domě. Sleva, kterou dostanou, bude přibližně stejná, jako kdyby si vytápěli sami a měli ten měřák psaný přímo na sebe,“ ujistil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Tagy:
energie dům senioři zdražování zálohy Králíky Orlickoústecko Jozef Síkela Stavební bytové družstvo