Už žádná kůže. Volvo ji nahradí recyklovaným materiálem z lesů, PET lahví i korku

Švédská automobilka Volvo představila svůj elektrický model C40 Recharge. I když jde o luxusní elektromobil, kožené potahy v něm nejsou. Automobilka je nahradila vlastní látkou Nordico, která vznikla kombinací několika druhů recyklovaných materiálů.

Žádné nové elektrické Volvo nebude mít na palubě kožené potahy sedadel nebo palubní desky. Takový záměr představila švédská automobilka při nedávné premiéře svého luxusního elektrického SUV C40 Recharge. Znamená to, že od roku 2030 nenajdete kůži na palubě žádného Volva, protože nové modely budou od té doby jen do zásuvky.

Volvo tvrdí, že už v roce 2025 bude čtvrtina materiálů použitých na stavbu vozu recyklovaných. K tomu má dopomoci nová látka Nordico, kterou si švédská automobilka vyvinula sama. Skládá se hned z několika materiálů, jako jsou recyklované PET lahve, biomateriály z lesů Švédska a Finska nebo použité korkové špunty od producentů vína.

Krok ke zrušení kůže na palubě automobilka neobhajuje jen snahou o férovější přístup k zvířatům. Upozorňuje také na to, že dobytek na světových farmách je aktuálně zodpovědný zhruba za 14 procent produkce skleníkových plynů a i přechod z kůže na udržitelné materiály by měl pomoci toto množství redukovat.

Vlna a produkty z ní nicméně na palubách vozů zatím zůstanou. Měla by být ale jen od certifikovaných bio farmářů.

Tagy: