Zemřel herec Ladislav Trojan. Úsměv měl na tváři do poslední chvíle, truchlí synové

V neděli nad ránem zemřel ve věku 90 let uznávaný český herec Ladislav Trojan. Smutnou zprávu sdíleli na sociálních sítích jeho synové Ondřej a Ivan. „Odešel ve spánku, v klidu a míru. Úsměv měl na tváři do poslední chvíle,“ uvedli.

Filmografie Ladislava Trojana zahrnuje více než 100 položek, častěji než ve filmu točil pro televizi, hlavní role ho ale míjely. Divákům se zapsal do povědomí v populárním seriálu Jaroslava Dietla a Jiřího Hubače z šedesátých let Tři chlapi v chalupě, v němž s Lubomírem Lipským a Janem Skopečkem ztělesnili svéráznou rodinu Potůčkových, která hospodařila bez žen. Malé děti bavil v Kouzelné školce, kterou v letech 2011 až 2018 moderoval jako děda Láďa.

Naposledy se Ladislav Trojan objevil na filmovém plátně v roce 2019 ve filmu Vlastníci režiséra Jiřího Havelky. Předtím si zahrál ještě ve filmu Chvilky Beáty Parkanové.

Dnes nad ránem zemřel náš milý táta, herec Ladislav Trojan. Odešel ve spánku, v klidu a míru. Úsměv měl na tváři do poslední chvíle. Ondřej a Ivan.

Posted by Ondřej Trojan on Sunday, December 18, 2022

Trojan se narodil v Praze, už v dětství hrál ochotnické divadlo, věnoval se i baletu. Po vystudování DAMU získal angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, kde začínal rolemi milovníků, brzy se ale prosadil i jako představitel komediálních rolí. Po sedmi letech přešel do Městských divadel pražských, kde setrval až do odchodu do penze.

Po opuštění stálého angažmá pak hostoval na několika scénách. Představil se i v zájezdových představeních, například s Květou Fialovou a Petrem Nárožným v komedii Tři na lavičce.

Na Trojana zavzpomínal uznávaný režisér oblíbených českých pohádek a filmů Zdeněk Troška. „Byl nesmírně lidský, vstřícný a kamarádský. Byl bezvadný. Chováním patřil k hercům, kteří byli vyloženě nóbl, elegantní a připraveni. Uvědomil jsem si, že jsme se sešli i na filmovém place, a to u snímku Muž přes palubu, kde hrál jednoho z tatínků,“ svěřil se Troška CNN Prima NEWS.

Tagy: