Protrhla se protipovodňová hráz v Čankovicích. Voda zatopila polovinu obce během dvou minut

V obci Čankovice na Chrudimsku se v neděli protrhla protipovodňová hráz.

Velká voda v Čankovicích

V obci Čankovice na Chrudimsku se v neděli protrhla protipovodňová hráz a během dvou minut došlo k zaplavení poloviny vesnice. Desítky obyvatel musely být evakuovány, někteří na člunech. V zatopené oblasti musela být z bezpečnostních důvodů odpojena elektřina.

Povodňovou vlnou bylo zasaženo asi 60 osob. „Po protržení hráze, která držela padesátiletou vodu, byla během dvou minut zaplavena polovina vesnice. Celá jižní část je pod vodou,“ popsala situaci pro CNN Prima NEWS starostka obce Hana Shejbalová.

ČTĚTE TAKÉ: V rozbouřené řece v Broumově se topily tři děti. Zachraňovali je hasiči, v akci byl i vrtulník

Část lidí podle ní zvládla zatopenou oblast opustit sama, ale asi 10 občanů obce zůstalo uvězněno za vodou. „Ty nám pomohl vyprostit hasičský záchranný sbor na člunech,“ řekla starostka. Všechny vyzvala, aby z bezpečnostních důvodů do zatopené lokality nevstupovali. Na bezpečnost v obci dohlíží policie.

Rozsah škod na hrázi zatím není znám. „Otvor v hrázi je momentálně pod hladinou a žádná jednotka se tam nedostane,“ řekl velitel zásahu v obci. Část evakuovaných podle něj byla ubytována u svých příbuzných, někteří z nich pak v obecních prostorách.

Z bezpečnostních důvodů pracovníci energetické společnosti odpojili zatopené domy od elektřiny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zásadní předpověď počasí. Deště utichnou. Po velké vodě teploty vystoupají nad 20 stupňů

Tagy:
povodeň katastrofa Hasičský záchranný sbor přírodní katastrofa okres Chrudim katastrofy, nehody a mimořádné události Čankovice