V Česku se objevují nové drogy. Pašují se hlavně z Asie, je mezi nimi i hrozba budoucnosti

Ilustrační foto

Nové drogy v Česku

I přes české prvenství ve výrobě pervitinu se mezi narkomany dostávají nové drogy. Jsou to psychoaktivní látky. Některé se dovážejí z asijských manufaktur. Podle Národní protidrogové centrály představují společenskou hrozbu.

Na to, že detektivové rozpráší gang, který obchoduje s pervitinem, kokainem nebo marihuanou, je tuzemská drogová scéna zvyklá. Jenže mezi uživateli začaly být populární i další drogy – takzvané psychoaktivní látky. Nebezpečím pro společnost jsou podle kriminalistů například syntetické kanabinoidy.

ČTĚTE TAKÉ: Slovák dával manželce tajně pervitin. Chtěl s ní mít víc sexu, místo toho skončil ve vazbě

„Mají stejné účinky jako ty kanabinoidy, které se vyskytují v přírodním konopí. Těchto látek bylo za posledních deset let zakázáno v celé Evropské unii zhruba mezi 500 až 600 a jsou plně syntetické,“ popsal pro CNN Prima NEWS ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Trendem minulého roku se staly tzv. sběratelské předměty s obsahem zakázaných látek. Jde o produkty, které oficiálně nejsou určeny k lidské konzumaci, po požití mají ale podobné účinky například jako marihuana. Dříve šlo třeba o směsi sušených bylin či bylinná kadidla, dnes už mají spíše formu bonbonů. Jejich dřívější dostupnost vedla často k předávkování mladých uživatelů. „To jsou polosyntetické kanabinoidy. Tady se prodávají zejména jako obsah různých cukrovinek, různých produktů, želé, ale i vapovacích cigaret,“ uvedl Frydrych.

Hrozba budoucnosti

Seznam zakázaných látek se rozšiřuje. Od 1. července v něm mají přibýt další.

Stále populárnější a velmi nebezpečný je také kratom, který se prodává jako prášek nebo kapsle. Hrozbu budoucnosti pak může představovat ketamin. Jeho rekordní záchyty jsou hlášeny z Asie. Do Česka ho často pašují kurýři ještě s dalšími drogami.

„Zatím nemáme dlouhodobé zkušenosti s ketaminem, někomu to vylepší náladu, někdo má halucinace, pro různé lidi může být různě nebezpečná fakticky ta samá droga,“ řekl psycholog Ivan Douda. Podle psychologa uživatel nedokáže odhadnout, jaký dopad na něj droga bude mít. Následky tak mohou být fatální.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brutální pobodání školačky v Brně: Nožem měl útočit zfetovaný muž. Hrozí mu výjimečný trest

Tagy: