Kokain pro narkomany zdarma? Švýcaři zvažují revoluční krok. Je to nebezpečné, varují experti

Švýcarsko zvažuje možnost podávat kokain těžce závislým uživatelům cracku. Velká švýcarská města, Ženeva, Curych nebo Basilej, se potýkají kvůli omamným látkám se závažnými problémy a politikové míní, že by je řízená distribuce drog mohla vyřešit. Odborníci však namítají, že je to příliš nebezpečné, informuje portál SRF.

Výrazný nárůst závislých osob na cracku zaznamenala Ženeva během posledních dvou let. Stále více odborníků nyní tlačí na politiky, aby neúnosnou drogovou situaci vyřešili. Spolková komise pro závislosti a prevenci nepřenosných nemocí (EKSN) proto navrhla podávat kokain nevelké skupině těžce závislých lidí, uvádí SRF.

ČTĚTE TAKÉ: Svět dělá první krok ke spravedlivému míru. Ve Švýcarsku začal summit o Ukrajině

Komise bude v brzké době jednat a sestavovat konkrétní model tohoto opatření. „Čím déle budeme otálet, tím spíše bude pozdě na řešení problémů, které v příštích týdnech znovu udeří,“ zdůraznil místopředseda EKSN Christian Schneider.

Odborníci se v názorech rozcházejí. „Je to příliš nebezpečné,“ prohlásil pro NZZ curyšský lékař André Seidenberg. Podobný názor sdílí i odborník na adiktologii Marc Vogel, který upozorňuje, že kokain škodí podstatně více než opioidy, protože silně ovlivňuje srdce nebo cévy a může vyvolat psychózu. „Úspěch, jehož jsme dosáhli díky náhražkám opioidů, nelze aplikovat na kokain,“ řekl pro SRF. Narážel tím pravděpodobně na řízenou distribuci metadonu.

„Nás ani nenapadlo navrhovat, aby se kokain rozdával po tunách,“ reagoval Schneider. Upřesnil, že cílem je vytvořit týmy, které by závislé navštěvovaly a poskytovaly jim lékařskou nebo psychoterapeutickou péči.

Z policejní analýzy vyplývá, že v Curychu je pro závislé potřeba vytyčit místa, kde by mohli spát, někdy potřebují ke spánku i 24 hodin v kuse. Často navíc nedodržují základní hygienu. „Lidé, kteří konzumují crack několikrát za den, jsou uprostřed začarovaného kruhu – buď si drogy snaží obstarat, nebo je konzumují,“ vysvětlil Schneider a předeslal, že současná situace ve Švýcarsku se jen tak nezmění.

Spustit kontrolovanou distribuci kokainu Švýcarsko zvažovalo už v roce 2023, konkrétně v hlavním městě Bern. Politici věřili, že prodej pod přísným dohledem by omezil negativní dopady černého trhu.

Crack je kokain v krystalické podobě, upřesňuje Národní zdravotnický informační portál (NZIP). Obvykle se užívá kouřením, popřípadě vdechováním výparů. Podle odborníků je většina jeho uživatelů agresivní, protože spolu s heroinem a metamfetaminem způsobuje jednu z nejvyšších psychických závislostí.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Slovák dával manželce tajně pervitin. Chtěl s ní mít víc sexu, místo toho skončil ve vazbě

Tagy: