Požár v Českém Švýcarsku je uhašen. U zásahu se vystřídaly desítky hasičů

Hasiči ve čtvrtek před polednem zlikvidovali požár ve velmi špatně dostupném terénu v národním parku České Švýcarsko u Jetřichovic na Děčínsku. Vystřídaly se jich desítky, než se podařilo oheň zlikvidovat. Zasahoval také vrtulník s hasicím vakem, uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Požární jednotky se k ohnisku dostanou pouze pěšky. O to je zásah podle mluvčího náročnější. Ve středu hořel les na ploše 50 krát 50 metrů, ve čtvrtek ráno je zasažená plocha zřejmě menší. Oheň se dál nešíří. Požár podle mluvčího národního parku Tomáše Salova ohlásila obyvatelka obce Vysoká Lípa, informaci tak ihned dostala správa parku, která poslala hasičům GPS souřadnice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velký požár domu na Jablonecku. Tři lidé utrpěli zranění, na místě zasahovalo 16 jednotek

Lokalita je vzdušnou čarou vzdálena asi pět kilometrů od místa, kde hořelo loni v létě. Tehdy se oheň rozšířil také ve špatně dostupném terénu. Byl to dosud nejrozsáhlejší lesní požár v ČR. Zasáhl přes 1000 hektarů. Jeho likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů. Kvůli požáru policie obvinila muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chtěl sledovanost, bojoval o život. Influencer visel z mostu 200 metrů nad zemí a nemohl zpátky

Tagy:
požár hasiči České Švýcarsko Česko terén okres Jablonec nad Nisou Národní park České Švýcarsko Jetřichovice