České maminky akutně shání hypoalergenní kojenecké mléko. Resorty si problém přehazují

Na českém trhu už přes měsíc chybí hypoalergenní kojenecké mléko. Výrobců na trhu je sice několik, jenomže ne všechny děti mohou přijímat mléko s jiným složením. Jedno balení maminkám vydrží maximálně na pár dnů a zásoby téměř vůbec nemají.

Mezi zoufalými maminkami je i paní Alexandra, která napsala do redakce CNN Prima NEWS. Její desetiměsíční syn je alergický na kravské mléko, a tak mu musí kupovat to speciální. V této chvíli ale není k dostání.

„Před měsícem jsem začala shánět poslední krabice po lékárnách. Sehnala jsem jich pár v Praze, pár v Berouně a nějaké v Brně,“ popisuje maminka. Jedno balení jí vydrží v průměru tři dny. Zásoby má Alexandra na necelý měsíc, a tak se bojí, co bude dál.

„Tím, že syn je těžký alergik, potřebuje speciální mléka jen od dvou výrobců. Kdybychom ho nesehnali, museli bychom přejít na jiného výrobce, ale syn by nemusel jiné mléko tolerovat,“ obává se maminka.

V lékárně se dozvěděla, že je to z důvodu výpadku výroby ve Spojených státech. Jenomže v sousedních státech mléko nechybí. „Je dobré kontaktovat svého předepisujícího lékaře a zajistit si recept na alternativní mléčnou výživu, která bude přibližně odpovídat tomu přípravku, který má výpadek,“ radí mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Redakce CNN Prima NEWS se obrátila na ministerstvo zdravotnictví, aby zjistila, z jakého důvodu je mléko nedostupné. „Potravinami, tedy i kojeneckou výživou, se zabývá ministerstvo zemědělství, obraťte se, prosím, na ně,“ uvedl resort.

Jenže informace nemá ani ministerstvo zemědělství. „Kojenecká výživa je v gesci ministerstva zdravotnictví. Informace o nedostatku kojeneckého mléka na trhu by měl mít přímo výrobce,“ uvedlo.

Firma, která mléko vyrábí, vysvětluje jejich nedostatek takto: „Dočasná nízká skladová dostupnost našich produktů v uplynulých týdnech nastala v důsledku kombinace více faktorů, zejména kvůli nedostatku specializovaných surovin a opožděním výroby,“ popsala mluvčí Danone Katarína Palečková. Mléko by mělo být podle výrobce dostupné v lékárnách už za několik málo dnů.

Tagy:
výživa mléko Česko USA Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky Danone