Češi teď mnohem víc přemýšlí, za co utrácí, ukazuje průzkum. Na čem šetří nejvíc?

Češi šetří na oblečení i na cestování MHD

Lidé začali stále více přemýšlet o tom, za co utratí peníze. V případě ztráty zaměstnání nebo jiných ekonomických problémů by většina Čechů omezila nákupy oblečení nebo by pořizovala jen nejnutnější potraviny, aby ušetřila. Vyplývá to z posledního průzkumu společnosti KRUK Česká a Slovenská republika.

Koupit, nebo nekoupit? Takové myšlenky má při pohledu do peněženek nyní většina lidí a kvůli všudypřítomnému zdražování přemýšlí, které výdaje zkrotit. Podobně to má i sedmadvacetiletá Klára, která bydlí ve Středočeském kraji.

„Jak je všechno drahé, člověk se musí trochu zamyslet a začít šetřit. Kdybych ztratila práci, tak jako první, kde bych začala šetřit, by bylo asi oblečení,” říká. Právě nákupy oblečení jsou podle posledního průzkumu vůbec první možností úspor, ke které se přiklání 56 procent Čechů.

Bez kultury či dovolené

„Měsíčně utrácím za oblečení třeba dva až tři tisíce, tak bych si koupila jen to nejnutnější,“ pokračuje Klára. Ale není to jen oblečení, na čem by Češi šetřili. Zhruba 54 procent by si odepřela kulturní akce nebo dovolenou, téměř polovina by zase nakupovala jen nejnutnější potraviny.

Pokud chcete ušetřit, ekonom Lukáš Kovanda radí udělat si v domácnosti inventuru. „Místo chození do restaurací si lidé mohou vařit doma, na tom se ušetří opravdu významně. Velká paleta úspor se nabízí i ve využívání spotřebičů. Lidé mají doma zbytečně nabíječky na mobilní telefony v síti, spotřebiče v pohotovosti, zbytečně si doma moc topí,“ uvádí.

„Řeším to třeba tak, že si vařím doma a nosím si krabičky do práce,“ potvrzuje Klára. Podle odborníků se ale někteří lidé nechtějí omezovat, a tak se při nedostatku peněz obrací na rodinu, nebo své známé, aby jim půjčili.

„U lidí bez příjmů takové řešení nepochybně vhodné není. Podíl nezaměstnaných, kteří by řešili svoje finanční problémy půjčkou, se ale proti předchozímu průzkumu snížil,“ říká mluvčí společnosti KRUK Markéta Kolářová.

Jen 15 procent Čechů by omezilo svůj komfort a využívalo pro cestování častěji hromadnou dopravu místo vlastního auta a každý pátý by šetřil na výdajích spojených se zdravím, jako jsou například léky.

Tagy: