CNN Prima News výživa

výživa

Výpis příspěvků ke štítku „výživa“

Tříletý Ondra se nenají, pocit hladu a žízně takřka nezná. Vše může změnit speciální terapie

Tříletý Ondra se narodil s předpokladem zdravého dítěte, od příchodu na svět se však neuměl přisát ani pít z lahve, navíc neustále zvracel. Dnes drobný chlapeček žije s PEGem, tedy s hadičkou, kterou je přes břišní stěnu přímo krmen do žaludku. Sám se nenají ani nenapije, pocit žízně a hladu u něj takřka vymizel. To by však mohla změnit speciální terapie v Rakousku, kterou však pojišťovna nehradí. Rodiče proto založili sbírku na platformě Donio.

PsíBufet vstupuje do Česka. Lídr v čerstvém krmivu pro psy nabídne předplatné na míru

Český trh s krmivem pro domácí mazlíčky rozšiřuje významný hráč z Polska – společnost PsíBufet, průkopník v oblasti čerstvého krmiva pro psy na míru. Služba funguje na bázi předplatného, kdy majitelé pravidelně dostávají dodávky mražených porcí vařeného jídla, sestavených podle individuálních výživových potřeb psa. Polská značka je od roku 2023 součástí britské skupiny Butternut Box, evropského lídra v segmentu čerstvé psí stravy. Do konce letošního roku by jejich krmivo mohlo ochutnat až osm tisíc českých psů.

Malý zázrak v Olomouci: Po roce hospitalizace v nemocnici Miroslav odešel domů „po svých“

Jediná chyba skončila pro Miroslava Majera loni v říjnu šestimetrovým pádem na beton. Po vážném pracovním úrazu putoval s poraněním hlavy a zlomeninami tří končetin do nemocnice v Ostravě, přičemž prognózy nezněly vůbec příznivě. Lékaři rodinu připravovali na nejhorší. Miroslav však začal dělat menší pokroky a následoval převoz do Fakultní nemocnice Olomouc, kde strávil takřka rok. V průběhu léčby však ztrácel motivaci a jak uvedla rodina, vzdával se a bylo znát, že nechce žít. Díky nekončící podpoře odborníků však došlo ke zlomu a nastal „malý zázrak“. Po roce hospitalizace letos 62letý Miroslav odešel 27. září domů „po svých“.

Nemocniční „blaf“ vyhodit a dojíst se v bufetu. Odbornice popsala, proč pacientům nechutná

Převážná většina pacientů potvrdí, že stravování není nejsilnější stránkou zdravotnictví. Nehledě na skutečnost, že se v mnoha nemocnicích kvalita stravy zlepšuje, ve většině případů nad její kvalitou lidé stále nejásají. Podle expertů na výživu je problém nejen ve složitých dietních plánech, ale také v rozpočtu, který jednotlivá zařízení na jídla mají.

Horší zmrzlina za vyšší cenu? Dvojí kvalita nezmizela. Mají nás za odpadiště, říká Prouza

Ačkoli experti a politici ujišťovali veřejnost, že boj s dvojí kvalitou se podařilo vyhrát, najdou se stále případy, kdy tomu tak není. Příkladem je oblíbená zmrzlina, jejíž italská verze je na rozdíl od té naší výrazně kvalitnější a dokonce i levnější. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je to dáno tím, že někteří nadnárodní výrobci mají země bývalého východního bloku stále za odpadiště.