V Česku vznikl unikátní model z Lega. Obří Lamborghini skládali v Kladně skoro rok

Lamborghini Sián z Lega, které postavili v Kladně.

Lamborghini Sián z Lega

Vývojový tým slavné plastové stavebnice Lego, který sídlí v Kladně, si může připsat další zajímavý model. Vznikla tam totiž replika hybridního Lamborghini Sián v životní velikosti. Stavba zabrala 8 660 hodin, tedy téměř celý rok práce.

Slavná stavebnice Lego se spojila s výrobcem supersportů Lamborghini, aby postavila věrnou kopii jeho hybridního vozu Sián. Výsledkem je model dlouhý 4 980 mm, široký 2 101 mm a vysoký 1 133 mm. Má tedy naprosto stejné rozměry jako jeho předloha. Je ale mnohem těžší. Kostky Lega, kola a světla dohromady váží 2,2 tuny.

Lego pro stavbu modelu v životní velikosti vybralo své vývojové centrum v Kladně. Není to náhoda, protože na tom samém místě před několika lety vznikla věrná kopie Bugatti Chrion. „Naši úžasní inženýři a designéři v Česku opravdu posunuli hranice toho, co lze z Lega postavit,“ komentovala výsledek viceprezidentka pro produkt a marketing Lega Lena Dixenová.

Stavba Lamborghini Sián v životní velikosti zabrala celkem 8 660 hodin práce. To je skoro 361 dní v kuse, tedy téměř celý rok. Není divu, vůz bylo nutné dopodrobna navrhnout a pak složit ze 400 tisíc dílků dohromady. Bylo potřeba 154 různých dílů ze stavebnice Technic, z níž se ale jen 20 vyrobilo přímo pro tento model.

Vůz samozřejmě nemá dvanáctiválcový motor jako jeho skutečná předloha, chlubí se ale opravdovými koly nebo LED světlomety. Uvnitř najdeme volant, ovladače nebo sportovní sedačky, které jsou také vyrobeny z Lega. Podobně jako Bugatti Chiron i Lamborghini Sián se prodává také v modelové velikosti 1:8. Její složení už snad tolik času nezabere.

Tagy: