Lamborghini potvrdilo vývoj elektromobilu. Entrée obstará hybridní dvanáctiválec

Lamborghini plánuje velkou elektrifikaci a dokonce i elektromobil. Představa, že supersporty s býkem na kapotě, které doprovází řev motorů V10 a V12, za pár let ztichnou, trochu děsí. Ještě předtím nás však čeká hybridizace portfolia tradiční italské firmy.

Spojení hybridů a Lamborghini se poprvé začalo rýsovat už v roce 2014, kdy automobilka představila na autosalonu v Paříži koncept Asterion. Ten kombinoval atmosférický motor V10 hned se třemi elektromotory, přičemž celkový výkon měl dosahovat až zhruba 662 kW, tedy 900 koní.

Asterion se však nikdy nedostal do sériové výroby, a tak první hybrid Lamborghini přišel až v roce 2019, kdy odhalili model Sian. Ten se stal nejen prvním elektrifikovaným autem značky, ale se 602 kW (819 k) i nejvýkonnějším sériově vyráběným Lamborghini v historii. Automobilka potvrdila, že k němu přibydou další elektrifikovaní sourozenci.

Všichni tam jednou musí

Automobilový průmysl se poslední roky točí zejména kolem emisí. Stále přísnější normy dávají výrobcům zabrat a bez elektrifikace je téměř nemožné je splnit. Lamborghini se rozhodlo, že do roku 2025 chce své flotilové emise CO2 snížit na polovinu. Jak? Elektrifikací Huracánu, Aventadoru i Urusu. V roce 2023 tak představí svůj první sériově vyráběný hybrid (Sian byl jen limitovaná edice).

V následujících čtyřech letech plánují v Sanť Agata Bolognese do elektrifikace svého portfolia investovat více než 1,5 miliardy eur, přičemž do konce roku 2024 budou všechny modely značky elektrifikované. Daná investice bude zároveň největší v historii automobilky. Lamborghini také potvrdilo, že někdy po roce 2025 představí i čistý elektromobil.

Neprozradilo však, zda první Lamborghini elektromobil bude supersport nebo půjde o SUV na způsob Urusu. Na druhou stranu, fanoušci této tradiční italské značky ještě nemusí házet flintu do žita. Lamborghini totiž připravuje dvojici plnohodnotných supersportů s motorem V12, které odhalí ještě letos, přičemž automobilka tvrdí, že půjde o oslavu spalovacího motoru.

Tagy: