Konečně na lyžích. V Česku začala zimní sezóna, do Krkonoš dorazily tisíce lidí

Lyžařský areál Pec pod Sněžkou

Krkonoše zahájily lyžařskou sezónu

Dostatek sněhu, uhrnuté sjezdovky i tratě a hlavně lyžaři. Do českých hor dorazila zima. V některých českých horách tento víkend začala lyžařská sezóna. Vlekaři mohli díky nízkým teplotám minulých dní uměle zasněžovat, ale pomohlo i sněžení tento a minulý týden. Rozjely se vleky například v Krkonoších, ale i na Vysočině nebo na libereckém Ještědu.

V Peci pod Sněžkou si lyžaři od sobotního rána pochvalovali ideální sněhové podmínky, poloprázdné sjezdovky a lanovky a vleky prakticky bez front. „Je to úžasný, po dvou letech. Zatím to není moc ledovatý, takže se dá lyžovat,“ usmívá se návštěvnice sjezdovky a její syn dodává: „Ideální podmínky, není tady moc lidí a je to tady dobrý.“ Upravené sjezdovky se nemůže dočkat také jedna z lyžařek cestou k vleku: „My se těšíme hlavně po roce zavřených sjezdovek na sportování, konečně. Na čerstvým vzduchu.“

V celém skiresortu Černá hora – Pec jsou v provozu kromě 13 kilometrů tratí běžecké tratě a sáňkařská dráha. „Na sjezdovkách je zhruba 80 centimetrů sněhu, je to kombinace toho technického a přírodního, minulý týden tu krásně sněžilo,“ upřesňuje mluvčí skiresortu Zina Plchová. Dopoledne odhadla, že na tamních sjezdovkách lyžovalo kolem dvou tisíc lidí.

Lyžovat se začalo i jinde v republice. Například na sjezdovce Čeřínek na Vysočině, jak popisuje provozovatel Vladimír Cháb: „Máme otevřeny dvě třetiny sjezdovky a očekáváme, že do Vánoc se nám podaří otevřít zbytek.“ A už včera večer se začali lyžaři prohánět i po sjezdovce na libereckém Ještědu. „Máme tady okolo 400 lidí, což je, myslím si, na první den lyžování super a je vidět, že je zkrátka hlad po tom lyžování,“ upřesňuje ředitel skiareálu Ještěd Jakub Hanuš.

Všechny skiareály přitom musí dodržovat proticovidová opatření. „Lyžaři musí prokázat bezinfekčnost při nákupu skipasu, a to jak na kamenné pokladně, tak při nákupu online,“ připomíná Plchová. Kromě toho musí na vlecích a lanovkách používat respirátory. To vše platí i pro tamní restaurace a bary. Za příznivého počasí skiareály podle svých vyjádření samozřejmě své nabídky zprovozněných sjezdovek v následujících dnech a týdnech rozšíří.

Tagy: