Lidská bezcitnost. V čističce odpadních vod nalezli deset utopených štěňat

Utopená štěňata

Naprosto otřesný případ lidské bezcitnosti řeší středočeští kriminalisté. Deset utopených štěňat připlavalo do areálu čističky v Zásmukách na Kolínsku. Z vody je tam vytáhla šokovaná obsluha. Policisté zjišťují, kdo se takovým způsobem zvířat zbavil.

Z fotografií, které se objevily na sociálních sítích, mrazí. Takový příchod na svět si deset malých štěňat rozhodně nezasloužilo. Žila jen pár hodin, než je někdo bezcitně hodil do kanálu. „Jsem tady 20 let, ale za celou dobu jsem nic takového neviděl. Normální hyena, tohle se nedělá. To rve člověka za srdce, když to vidí,“ uvedl Pavel Krejčí, pracovník čistírny odpadních vod v Zásmukách.

Policie nařídila pitvu

Do čističky ústí stoka, kam se člověk může dostat jen po odklopení těžkého víka kanálu. I tudy mohla štěňata do čističky připlavat. Pracovníci otřesný případ ihned nahlásili na policii. Mrtvá štěňata zajistili kriminalisté a převezli je k dalšímu veterinárnímu zkoumání.

Policisté nařídili pitvu. Ta ukáže, jak byla štěňata stará a co přesně bylo příčinou jejich smrti. Podle našich informací se mělo jednat o menší rasu typu bull. „Kriminalisté žádají veřejnost, zejména obyvatele obce Zásmuky a jejího okolí, aby se přihlásili na linku 158 nebo navštívili policejní služebnu, pokud budou mít jakékoliv informace nebo poznatky k osobě, která měla březí fenu,“ sdělila policejní mluvčí Michaela Richterová.

Pachateli hrozí až pět let vězení

Nedaleko čističky odpadních vod se nachází zvířecí útulek. Pachatel mohl štěňata odnést tam a chlupaté kuličky by mohly žít dál psí život. Pro vedoucího útulku je tohle jednání naprosto nepochopitelné. „Pokud někdo štěňata nechce, rozhodně není řešením je utopit nebo se jich nějakým způsobem, který odporuje zdravému rozumu, zbavit. Vždycky je několik jiných, rozumnějších způsobů, jak těm zvířatům dopomoct k dalšímu životu,“ řekl Ján Jurák, vedoucí útulku.

Policisté brutální čin vyšetřují jako týrání zvířat. Pokud vypátrají pachatele a prokážou mu vinu, může skončit až na pět let za mřížemi.

Tagy:
štěně Policie ČR týrání zvířat utopení štěňata Pavel Krejčí čistička odpadních vod Zásmuky okres Kolín čistírna odpadních vod