70 psů z množírny v královéhradeckém útulku čeká na verdikt veterinární správy

Desítky psů v klecích i volně v několika místnostech rodinného domu, všude výkaly a zápach. Takový pohled čekal na policii, která poslední říjnový týden zasahovala na Hradecku. „Čivavy, stafordi a buldočci se pohybovali ve svých výkalech a všude se šířil nesmírný zápach. Rozhodnutím správních orgánů bylo více než sedm desítek psů umístěno do náhradní péče,“ popsala mluvčí Krajského ředitelství policie Hradec Králové Iva Kormošová.

Vše začalo v květnu tohoto roku, kdy Krajská veterinární správa pro Královéhradecký kraj podala trestní oznámení na chovatele. Inspektoři se domnívali, že v rodinném domě dochází k porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání. „Podmínky v chovu rozhodně v pořádku nebyly,“ popisuje mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Majer. Podání trestního oznámení a zásah policie od sebe dělí několik měsíců. Proč? „Policie musela získat povolení k domovní prohlídce, o čemž musí rozhodnout soud,“ vysvětluje Majer.

Zvířata byla umístěna do hradeckého útulku do předběžné náhradní péče na návrh krajské veterinární správy. „Dokud to půjde, tak se samozřejmě o psy postaráme, ale je nutné přiznat, že je to velmi náročné. A to nejen z pracovního hlediska, ale také z ekonomického, útulek musí zajistit nemalému množství psů stravu, vodu a náklady spojené s pobytem v útulku. Zatím bylo odhadnuto, že náklady za sedm desítek psů činí přibližně 22 tisíc korun za den,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová, do jejíž gesce spadají městské organizace. Útulek tak dočasně stopl příjem psů.

Péči o zvířata, z nichž jsou některé feny březí, a celkový počet psů tak zřejmě ještě poroste, komplikují desítky telefonátů lidí, kteří si chtějí psy adoptovat. To však není možné, stále jsou totiž majetkem páru, u kterého policie zasahovala. „V současné chvíli čekáme na závěry odborného vyjádření veteriny, na jehož základě se rozhodne, zda se majitelé dopustili nějakého trestného činu,“ doplňuje Kormošová. „Útulek pro psy je v tyto dny paralyzován dotazy na psy nedávno přijaté na základě rozhodnutí orgánů státní správy. Nově přijaté psy nejsme prozatím oprávněni vydávat do náhradní domácí péče,“ stojí na stránkách královéhradeckého útulku.

Jak můžete pomoci?

V útulku se nachází 15 psů, kteří se do zařízení dostali už dříve a jejichž adopce by mohla zaměstnancům ulehčit. Nabídku psů k adopci najdete ZDE. Útulek také uvítá kvalitní krmení, konzervy, čisté deky a plenkové podložky. Není však možné věci osobně předat s tím, že si psy prohlédnete, jsou totiž v karanténě.

Kvůli množství zvířat také útulek uvítá profesionální pomoc. „Registrované útulky samozřejmě mohou pomoci, město již dokonce některé oslovilo a oslovilo také neziskové organizace s prosbou o spolupráci. Nabídky pomoci ze strany registrovaných útulků nebo neziskových organizací je také možné zasílat na odbor životního prostředí Magistrátu města Hradec Králové," doplňuje tisková mluvčí města Kateřina Šmídová.

Tagy: