V Hradci Králové vzniká PlayStation Park Horizon. Název dostal podle populární videohry

Ve festivalovém areálu v Hradci Králové vznikne nový přírodní park s názvem PlayStation Park Horizon. České zastoupení japonského herního giganta plánuje investovat do výsadby zeleně půl milionu korun. Poněkud netradiční spolupráce si klade za cíl vytvořit rekreační a volnočasovou zónu v prostoru, kde se konají festivaly jako Rock for People. Zástupci českého PlayStationu a radnice Hradce Králové na tiskové konferenci v hangáru Prima COOL nastínili, jak bude park vypadat.

Celý festivalový Park 360 v současnosti prochází postupnou revitalizací s cílem odpovědného přístupu k životnímu prostředí, který by měl do roku 2030 vést k nulové uhlíkové stopě v areálu. Rozsáhlé změny, přestavby i opatření se dotknou i nadcházejících festivalů Rock for People, Soda Pop či Kefír.

„Aktivity spojené s maximální odpovědností k životnímu prostředí jsou nám velmi blízké, proto jsme rádi podpořili tento regionální projekt. Spojení s hrami Horizon, zejména druhým dílem Horizon Forbidden West, se díky krásným přírodním scenériím ve hře přímo nabízelo. Věříme, že si do PlayStation Park Horizon najde cestu řada návštěvníků vyhledávajících pohodový relax v přírodě,“ říká Petr Škaloud, marketingový manažer značky PlayStation pro Českou republiku a východní Evropu.

Do vybudování nového přírodního parku zapojila česká pobočka Sony i české hráče post-apokalyptického titulu Horizon Forbidden West. Hra se odehrává v dystopické budoucnosti, kde se po moderní civilizaci slehla zem a přírodou se místo tradiční fauny prohání mechanická monstra.

V rámci české výzvy měli hráči sbírat trofeje přímo ze hry – čím více bodů se sešlo, tím větší částku český zástupce herního giganta věnoval na výsadbu zeleně. V současnosti činí výše investice půl milionu korun. Ti, kteří se zapojí do výzvy, se dočkají zmínky na plaketě u vstupu do areálu.

„Velice si spolupráce vážíme. Oceňujeme i motivaci PlayStationu podpořit environmentální aktivitu, jež je přímým protikladem dystopického nebo post-apokalyptického prostředí hry Horizon Forbidden West,“ doplnil Michal Thomes, ředitel Parku 360 a festivalu Rock for People. A očekává, že letos navštíví areál 40 tisíc lidí, nový park si budou moci prohlédnout už během nadcházející festivalové sezóny od 15. do 18. června. Dalšími uživateli budou vedle hudebních fanoušků také cykloturisté a či návštěvníci kempu Glamp 360.

Více než 100 nových stromů

V rámci výsadby bylo v prostoru parku umístěno přibližně 120 kusů nových vzrostlých stromů, mezi nimiž jsou javory, platany, břízy, ale třeba i ovocné stromy. Ty musely splňovat podmínky pro rozšiřování biodiverzity a vyhovět výškovým limitům hradeckého letiště.

„Zároveň jde o odolné druhy, které jsou schopny vypořádat se s nedostatkem srážek nebo s festivalovým provozem,“ doplnila Pavlína Elfová z ateliéru Living in green, který společně s arboristkou Barborou Zelenkovou vypracoval koncept nové výsadby včetně pobytových a relaxačních zón.

PlayStation Park Horizon vytvoří také přirozený předěl větší plochy, která dříve sloužila pro pěstební činnost. Aktuálně zástupci parku pracují na plánu koncepce agrivoltaiky – spojení pěstování vhodných plodin nebo chovu zvířat s instalací obnovitelných zdrojů energie, a to na bázi energetického společenství ve spolupráci s městem Hradec Králové.

„Velmi vítáme tyto aktivity, které jsou přínosem i pro naše město a jeho obyvatele. Podobných projektů za prostředky soukromé společnosti opravdu nevzniká mnoho. A přesto, že je Hradec Králové zelenou oázou, jsme rádi za každý vysazený strom,“ podotkl na tiskové konferenci také Alexandr Hrabálek, primátor Hradce Králové.

Tagy: