Realita, nebo podvrh? Česká videohra Arma 3 se stala obětí válečné propagandy, ne poprvé

Česká počítačová hra Arma 3

Gaming: Česká hra Arma 3 obětí válečné propagandy

Populární vojenský simulátor Arma 3 se opět stal obětí internetových dezinformací a válečné propagandy. Záběry z české hry se objevily na sociálních sítích v souvislosti s válkou na Ukrajině. Podle vývojářů z tuzemského studia Bohemia Interactive nejde zdaleka o první případ, boj s dezinformační scénou ale není jednoduchý. „Za každé stažené video se vyrojilo pět dalších,“ řekl PR manažer Pavel Křížka v reportáži herního pořadu CNN Prima Gaming.

Od začátku ruské invaze na Ukrajině se internetem a sociálními sítěmi valí obrovské množství videí, které mají dokumentovat válečné aktivity obou stran konfliktu. V některých případech ovšem nemuselo jít o reálné obrázky a videa, ale o záběry z videoher.

Své o tom ví české vývojářské studio Bohemia Interactive. Video z jeho vojenského simulátoru Arma 3 se totiž opakovaně objevuje na některých dezinformačních kanálech coby svědectví bojů z různých koutů světa. Výjimkou nebyl ani probíhající konflikt na Ukrajině.

Video znázorňovalo noční boj mezi vojenským letounem a pozemním protiletadlovým dělem. Záběry, které můžete zhlédnout výše v reportáži pořadu CNN Prima Gaming, šířily některé rusky mluvící kanály a indické internetové televize v ořezané verzi a nízké kvalitě. Krátký klip z virtuálního nočního střetu je ale ve skutečnosti video z YouTube kanálu Compared Comparison.

„Pokoušeli jsme se proti těmto videím uplatnit DMCA strike, tedy žádost u majitele platformy o stažení videí. Ukázalo se to jako marný boj. Za každé takto stažené video se vyrojilo pět dalších,“ vysvětlil Pavel Křížka, PR manažer studia Bohemia Interactive.

V současnosti tuzemská firma spolupracuje s fact-checkingovými organizacemi a médii po celém světě, aby společnými silami ověřovaly pravost šířících se záběrů. „V souvislosti s válkou na Ukrajině jsme zaznamenali asi 20 takových dotazů od fact-checkerů, kterým jsme pomáhali autenticitu videí ověřovat,“ doplnil Křížka. Příspěvek se zmíněným „videem z Ukrajiny“ už byl smazán ze sítě Twitter.

Tématu zneužívání videoher ve válečné propagandě se věnuje také první díl pořadu CNN Prima Gaming, který můžete zhlédnout na cnn.iprima.cz. V reportáži se můžete přesvědčit, jak snadné je zaměnit skutečné záběry se záznamem z počítačové hry. Rovněž se dozvíte, jak studio Bohemia Interactive bojuje za ověřování videí na internetu.

Stejné video z Army 3 se objevilo vloni v souvislosti s boji v Afghánistánu. Podle několika indických zpravodajských relací a webových stránek měl Pákistán zaútočit na afghánskou horskou provincii Pandžšír několika stíhačkami a bombardéry.

V květnu 2021 agentura Reuters upozornila na video, na němž izraelský obranný systém střílel na vrtulníky a letadla. Záběry se začaly šířit v době, kdy se vyostřil konflikt mezi Izraelem a Hamásem. I zde šlo o videa ze hry Arma 3.

Sledujte herní pořad CNN Prima Gaming každou sobotu v 22:35 na CNN Prima NEWS nebo na webových stránkách cnnprima.cz, kde mimo jiné najdete i archiv odvysílaných dílů.

Tagy: