V Japonsku vybuchla sopka Aso. Vychrlila kouř a popel, hrozí, že vyteče i láva

Sopka Aso vychrlila obrovská mračna kouře a popelu.

Sopka Aso vybuchla

Na japonském ostrově Kjúšú ve středu vybuchla sopka Aso. Vychrlila mohutný oblak tmavého kouře a popela do výšky tři a půl kilometru. Místní úřady varovaly před hrozbou žhavé lávy a padajícího kamení. Zatím ale nemají žádná hlášení o případných zraněních či škodách.

Erupce nastala krátce před 5. hodinou ráno českého času. Japonské úřady zvýšily varování před aktivitou sopky na třetí stupeň z pěti. Zároveň vyzvaly občany, aby se k vulkánu, který obvykle bývá jednou z turistických atrakcí, nepřibližovali.

Záchranáři kontrolují, zda jsou v pořádku všichni lezci, kteří se na hoře v době erupce nacházeli. Japonský meteorologický ústav také upozornil, že obce v blízkosti vulkánu pravděpodobně pokryje vrstva popílku.

Hora Aso s 1 592 metry nad mořem patří k největším aktivním sopkám v Japonsku. Stát je jedním z vůbec seizmicky nejaktivnějších míst planety. Na území Japonska se nachází více než stovka vulkánů. Například výbuch japonské sopky Ontake si v září 2014 vyžádal přes 60 obětí, což byla největší katastrofa tohoto druhu za téměř 90 let.

Tagy: