V Karlových Varech se zlomil vánoční strom, neustál nápor větru. Město ho nainstaluje znovu

Náraz silného větru strhl v sobotu časně ráno vánoční strom v Karlových Varech u hotelu Thermal. Událost se obešla bez zranění. Zlomený strom město zkrátí a znovu nainstaluje, informovala mluvčí Helena Kyselá.

„Ke zřícení stromu přispěla souhra několika faktorů. Výrazně ho zatížil sníh s deštěm, strom je navíc extrémně hustý a ve velmi silném nárazovitém větru, který v noci panoval, působil jako plachta. Vlivem těchto extrémních podmínek v kombinaci s ozdobami a faktem, že smrk stříbrný bývá náchylnější, došlo k defektu a pádu stromu. V podstatě jsme svědky události, která se v podobě polomů v přírodě děje běžně,“ uvedl ředitel Lázeňských lesů a parků Karlovy Vary Stanislav Dvořák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vydrží sněhová nadílka na Vánoce? Meteorologové vydali výstrahu na Štědrý den

Pracovníci Lázeňských lesů a parků Karlovy Vary strom pečlivě překontrolují a v místě poškození kmene ho zkrátí a ještě během dne znovu nainstalují. Kratší bude zhruba o dva metry.

„Je samozřejmě škoda, že strom ‚neustál‘ nepříznivé podmínky, ale mnohem důležitější je, že se nikomu nic nestalo. Ozdoby, které byly poničeny, nahradíme jinými a strom, i když již nižší, bude na Vánoce zdobit centrum města,“ doplnila primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Vánoční strom letos získalo město darem od rodiny z Chranišova na Sokolovsku. Zhruba patnáctimetrový, 70 let starý stříbrný smrk, zkrášlený tisíci světel a ozdob se slavnostně rozsvítil v neděli 3. prosince.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vaří se losos a Ježíšek vypadá jako světýlko nebo ježek. Jak děti vnímají Vánoce?

Tagy: