Obří koráb „Disneyho sen“ se poprvé v historii plaví po Evropě. Giganta zahlédli v Baltu

Obří výletní loď Disneyho sen (Disney Dream) letos poprvé vyplula na letní sezónu ze Spojených států do Evropy. V současnosti podniká výletní cesty po Baltském moři. Připlutí slavného plavidla oslavovali i v německém přístavu Kiel.

Stalo se tradicí, že každý rok vybere Disney Cruise Line, dceřinná společnost Disney, jednu loď, která stráví letní výletní sezónu v Evropě. Letos padla prvně v historii volba na Disney Dream. Obří koráb, který poprvé vyplul na vodu v roce 2011, pojme 2 500 pasažérů, některé zdroje dokonce uvádí 4 000. V květnu o výběru informoval web Cruise Industry News.

Luxusní plavidlo, kde se to jen hemží motivy Mickeyho Mouse a dalších postaviček Walta Disneyho, zavítalo ke břehům Portugalska nebo Francie. Lidé na palubě najdou kino, sportovní hřiště nebo divadlo. Za velké pompy přivítali koráb také v německém přístavu Kiel. Plavidlo nyní podniká výletní plavby v Baltském moři, v příštích týdnech má zavítat i do Velké Británie. O připlutí lodi do Německa také informoval německý list Bild.

Společnost vlastní sedm lodí. Pět z nich je v provozu, jedna se staví a sedmá prochází renovací, uvádí web Cruise Radio. Posledním přírůstkem do rodiny výletních lodí Disney je gigant s někdejším názvem Global Dream. Výletní loď postavila hongkongsko-německá loďařská společnost MV Werften v roce 2018 a projekt financoval vlastník Genting Hong Kong.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo bledé dívky hispánka, místo trpaslíků sedm osob. Disney natáčí novou Sněhurku

Jenže stavební práce na lodi byly mimořádně nákladné, kvůli vleklým ekonomickým problémům loďařská společnost spadla do insolvence a vlastník skončil v likvidaci.

Už už to vypadalo, že obří loď skončí ve šrotu. Plavidlo ale nakonec loni převzala za „směšný“ peníz (40 milionů eur) Disney Cruise Line.

Disney má podle webu Daily Star s lodí velké plány, po kompletní rekonstrukci s ní chce vyjet na moře v roce 2025. V původních plánech před akvizicí od Disneyho se počítalo s tím, že by mohla mít kapacitu až devět tisíc cestujících.

V současnosti je největší funkční lodí ve flotile Disney koráb Disney Wish, který byl zařazen do provozu v minulém roce. Loď pojme pět tisíc pasažérů.

Tagy: