Po povodních se může šířit nebezpečná „potkaní“ horečka. Hrozí selhání jater a ledvin

Pohled na zaplavené domy v Jeseníku, 15. září 2024

V povodňových oblastech se může objevit leptospiróza

V oblastech zasažených povodní se může šířit leptospiróza, která může vést až k selhání jater a ledvin a být potenciálně smrtelná. Ročně se jí vyskytuje několik desítek případů, letos jich do konce srpna podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo 15. Po povodních v letech 1997 a 2002 se nemocnost zvýšila trojnásobně až pětinásobně. Na webu o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Podle informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ) hrozí také vyšší nákaza salmonelózou, úplavicí, tularémií nebo žloutenkou typu A a B. V posledních dnech se vyskytlo několik případů, kdy se lidé sami rozhodli plavat v rozbouřené řece, policie upozornila například na případ muže v Otrokovicích.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Obchodní řetězce zavírají kvůli povodním. Podívejte se, kde si teď nenakoupíte

Rozmnožení bakterií zvaných leptospiry, které se šíří močí infikovaných zvířat, se dá očekávat zejména po opadnutí velké vody, kdy se lidé brodí v bahně nebo zatopených objektech. „Leptospiry se mohou dostat do lidského těla odřeninami nebo poraněnou kůží, spojivkami, vdechnutím nebo požitím kontaminovaných aerosolů nebo vody nebo vzácně po kousnutí zvířetem. Ve vodě a půdě kontaminované močí infikovaných zvířat mohou bakterie přežít na týdny až měsíce,“ píše se v dokumentu.

Většina případů se projeví jako akutní horečnaté onemocnění, které může být snadno zaměněno s jinými chorobami. Objeví se horečka, bolest hlavy, břicha, lýtek nebo dolní části zad, nevolnost, zvracení, průjem nebo i kašel nebo vyrážka.

Zhruba v desetině případů přechází do závažného, potenciálně smrtelného onemocnění s multiorgánovým selháním. Vyskytnout se může žloutenka, selhání ledvin, krvácení, srdeční arytmie nebo plicní nedostatečnost. „Smrtnost na leptospirózu je přibližně pět až 15 procent u pacientů s těžkým průběhem onemocnění,“ doplnili odborníci.

Inkubační doba nákazy je obvykle pět až 14 dní. U pacientů s podezřením na leptospirózu lékaři nasazují antibiotika co nejdříve, bez čekání na laboratorní výsledky. Prevencí nákazy je zejména vyhnout se brodění či plavání v potenciálně kontaminované vodě a nekonzumovat zaplavené potraviny. Pro práci se zasaženými věcmi jsou třeba holínky a gumové rukavice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šokující chování při povodních: Lidé skáčou do divokých řek nebo surfují. Záchranáři nechápou

Tagy: