Šokující chování při povodních: Lidé skáčou do divokých řek nebo surfují. Záchranáři nechápou

Policisté v sobotu řešili situaci, kdy tři lidé nasedli na paddleboardy v rozvodněné řece Odře v Polance nad Odrou.

Lidé navzdory nebezpečí riskují svým jednáním životy při povodních

Síla rozbouřených řek přilákala už několik hazardérů. Kromě trojice, která vyrazila na rozvodněnou Odru na paddleboardech, musely záchranné složky řešit i ženu a mladíka, kteří si šli zaplavat. Na sociálních sítích dále koluje video muže v Otrokovicích, který skočil z mostu do rozbouřené řeky či muže v Praze, který Vltavu sjížděl na surfu. Rozlité řeky jsou přitom smrtící pastí, která neodpouští chyby.

Uprostřed ničivých povodní, kdy se většina lidí stahuje do bezpečí a záchranné složky bojují s neúprosným živlem, se najdou jedinci, kteří nebezpečí ignorují a hazardují se svými životy. Jako žena a dva muži, kteří sjížděli rozvodněnou Odru na paddleboardech.

ČTĚTE TAKÉ: Troubkám opět hrozí katastrofa. Kvůli extrémnímu riziku budou evakuováni všichni obyvatelé

„Na výzvu policistů dotyční řeku opustili. Naštěstí se takové chování obešlo bez zranění. Nicméně se tímto incidentem budeme i nadále zabývat,“ sdělila pro CNN Prima NEWS mluvčí Policie Ostrava Eva Michalíková.

Hazardérům hrozí pokuta

Hazardérům jejich riskantní chování zřejmě jen tak neprojde – hrozí jim minimálně pokuta. Další nepochopitelné chování řešili strážníci v Českých Budějovicích. Na Malši u Velkého jezu vyjížděli k ženě, která se koupala v rozvodněném splavu.

„Žena se strážníkům svěřila, že jí lákala síla vody při plavání. Strážníci ji důrazně upozornili, že v důsledku povodně je v řece zákaz koupání. To už platil první povodňový stupeň a domluvili se s ní, aby již další riskantní kousek neopakovala,“ sdělila redakci mluvčí městské policie České Budějovice Věra Školková.

Na sociálních sítích dále kolují dvě videa, která výzvám o bezpečnosti odporují. Jedno z nich zachycuje muže v Otrokovicích, který jen v plavkách skáče z mostu do rozbouřené řeky. Riskantní kousek z bezpečí mostu pozorují další lidé.

Druhý snímek zachycuje muže v Praze, který vzal surf a sjížděl Vltavu. „V Praze prožíváme povodně jinak,“ stojí u videa. Lidé chování dotyčného nechápou. „Za tohle jsou pokuty až 100 tisíc a ještě si to dal sem. Tak to až někdo uvidí, tak se nedoplatíš, protože ohrožuješ ostatní lidi,“ napsala hazardérovi jedna z uživatelek.

Nepochopitelně riskoval další člověk, konkrétně mladík v Praze – v neděli brzy ráno si šel zaplavat do Vltavy. Koupání v divoké řece mu nejspíš přišlo jako dobrý nápad. Jenže se začal topit.

„Dostali jsme zprávu od městské policie, že hlídka vidí muže, který plave u Palackého mostu a proud ho odnáší směrem ke Karlovu mostu. Ten muž byl viditelně vyčerpaný a proud ho unášel,“ popisoval pro CNN Prima NEWS mluvčí HZS hlavního města Prahy Martin Kavka.

Doplnil, že muž podplaval Karlův most. „U Lužického semináře museli naši hasiči do vody, muže zachránili a vytáhli na břeh. Následně ho předali zdravotnické záchranné službě,“ dodal mluvčí.

Řiďte se pokyny starostů

„Muž byl podchlazený a pod vlivem alkoholu, ale naštěstí neutrpěl žádné jiné další poranění. Chtěli bychom požádat a upozornit, že takovéto aktivity jsou skutečně zbytečným hazardem nejenom se zdravím, ale i se životem,“ zdůraznila pro redakci Jana Poštová, mluvčí Záchranné zdravotní služby hlavního města Prahy.

K tomu, aby lidé neriskovali své životy a zdraví, vybízeli také premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve vysílání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Jejich vzkaz se týkal jak hazardování při podobných činnostech, tak ignorování výzev k evakuaci.

Rakušana zejména děsí, že se někteří jedinci v podmínkách staleté vody pokouší sjíždět rozbouřené toky na kánoích a paddleboardech či v tocích plavat. U takových excesů by podle něj měla policie postupovat velmi přísně. „Jsou to nápady, které vypadají šíleně,“ přidal se Fiala. „Přesto se dějí. A jen zvyšují riziko, že dojde k něčemu nepředvídatelnému. Řiďte se pokyny starostů a záchranářů. Přesně vědí, co dělat.“

Rozvodněná řeka není zábava ani dobrodružství, ale nevyzpytatelný živel, který nelítostně trestá jakýkoliv pokus o přecenění lidských sil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Senioři s igelitkami opouštějí domovy, lidé pláčou. Reportérka z místa líčí povodeň v Opavě

Tagy: