Hlavně, ať to není smutné. Farna, Mirai a další koncertovali na výročí Stypkovy smrti

Talentovaného písničkáře Davida Stypku si v úterý v Ostravě připomněli koncertem spolu s fanoušky Mirai Navrátil i Ewa Farna. Ta na blízkého kamaráda dojemně zavzpomínala. Od Stypkovy smrti v úterý uběhly přesně dva roky. Zpěvák zemřel v 41 letech, jeho tělo bojující s rakovinou slinivky prohrálo boj poté, co se Stypka nakazil covidem.

„Jsou to přesně dva roky, co David odešel. Vzpomněla jsem si na to ráno, kdy jsem dostala SMS a dozvěděla se to. Takže to samozřejmě bylo smutné,“ zavzpomínala pro CNN Prima NEWS zpěvačka Ewa Farna, která se Stypkou nahrála duet Dobré ráno, milá. Nechtěla ale, aby to po dvou letech bylo smutné vzpomínání. „Řekli jsme si tady, že to bude oslava toho, co David udělal, ať se společně radujeme,“ doplnila Farna.

Devadesátiminutový vzpomínkový koncert začal v úterý v 18 hodin v ostravském divadle Gong. Vedle Farné na něm vystoupila také zpěvačka Kateřina Marie Tichá, Mirai Navrátil nebo Stypkova kapela Bandjeez. O celý program se pak postarala ostravská Janáčkova filharmonie.

Rakovina a COVID-19

David Stypka se narodil ve Frýdku-Místku. První album mu vyšlo v roce 2014 a od té doby sbíral autor hitů jako Jericho nebo Kříž mnoho hudebních ocenění, včetně prestižních cen Anděl za skladbu, album i interpreta roku.

V létě 2019 ale přišel zlom. Hudebník onemocněl rakovinou slinivky. Přesto ho humor a optimismus neopouštěly. „Nevnímám to jako nějaké hrůzostrašné období, vnímám to jako dar,“ řekl tehdy talentovaný hudebník, který se ještě v roce 2020 po léčbě těšil na koncerty a plánoval novou desku. „Mám obrovskou podporu nejenom od kolegů z branže, ale i od fanoušků, to je strašně pozitivní, je to strašně milé,“ nechával se slyšet.

Jeho oslabený organismus ale dostal další ránu, COVID-19. David Stypka zemřel 10. ledna 2021. Podporu kolegů a přátel nejen z rodného kraje ale neztratil dodnes.

Tagy:
koncert úmrtí Mirai zpěvák Mirai Navrátil Ewa Farna David Stypka Janáčkova filharmonie