V Pásmu Gazy umře dítě každých deset minut, tvrdí šéf WHO. Bezpečno není nikde

Každých deset minut přijde v Pásmu Gazy o život v průměru jedno dítě, uvedl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nikde v této oblasti, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, podle něj není bezpečno. Tedros to řekl v pátek Radě bezpečnosti OSN.

„Nemocniční chodby přeplněné zraněnými, nemocnými a umírajícími. Márnice přeplněné. Operace bez anestezie. Desítky tisíc vysídlených lidí, kteří se ukrývají v nemocnicích,“ přiblížil situaci v úzkém pobřežním pásmu šéf WHO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Macron volá po zastavení bombardování Pásma Gazy. Přestaňte zabíjet děti a ženy, vyzval

Jeho organizace v pátek uvedla, že 20 ze 36 nemocnic v Gaze je mimo provoz. Ty, které v pásmu, na něž tvrdě útočí Izrael, fungují nadále, jsou podle Tedrose daleko za hranicí svých kapacit. Zdravotnický systém v oblasti je „na kolenou“.

WHO má potvrzené informace o 250 útocích na zdravotnická zařízení v Gaze a na Izraelem okupovaném Západním břehu od 7. října, kdy na Izrael zaútočili ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás. Ve stejné době bylo zaznamenáno 25 útoků na zdravotní zařízení v Izraeli.

Tedros před Radou bezpečnosti také vyjádřil vážné znepokojení kvůli zdraví a stavu izraelských rukojmí, které v Gaze drží palestinští ozbrojenci. Řada z nich jsou podle něj děti, starší lidé a osoby s naléhavými zdravotními potřebami.

Hamás při útoku na Izrael zabil kolem 1200 lidí a na 240 jich unesl. Izraelské údery v Pásmu Gazy si za více než měsíc bojů vyžádaly přes 11 000 obětí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Neuvěřitelné, co se tu stalo. Bez antidepresiv bych se zbláznila, říká česká lékařka v Izraeli

Tagy: