Konec nulového DPH v Polsku a nakupující Češi. Vyplatí se stále nákupy u sousedů?

V Polsku skončila nulová DPH na některé základní potraviny.

Konec nulové DPH v Polsku

V Polsku už není nulová DPH na některé základní potraviny, kterou polská vláda nastavila za covidu a zůstala u toho i v době vysoké inflace. Již podle ní není potřeba. Od pondělí platí nová sazba 5 %. Reportéři CNN Prima NEWS se vydali do Polska, aby zjistili, zda se tam nákupy stále vyplatí.

Největší zdražení bylo vidět u mléka a kuřecího masa. Zvýšila se také cena pečiva. Naopak k žádné změně nedošlo u polského másla. Cukr a mouka byly dokonce levnější než v minulých týdnech.

ČTĚTE TAKÉ: Nejbohatším Čechem zůstává Kellnerová. Babiš propadl, skokanem roku se stal zbrojař Strnad

„Určitě se to tu dál vyplatí. Ať si vezmete maso, jakékoli ryby. U nás je to prostě pořád dražší. Pět procent je bez problémů,“ myslí si Češi nakupující v Polsku.

Ceny zůstaly stejné i u ovoce a zeleniny, které povětšinou stojí v Polsku stejně jako v Česku. Výjimkou jsou jablka. Ta jsou u sousedů dlouhodobě velmi levná. U nás naopak už několik měsíců seženeme levnější vejce. Celkově však redakci vyšel nákup v Polsku o 120 korun levněji. Nejvíce ušetřila na mase a másle.

I přes zvýšené daňové sazby se tedy nákupy v Polsku Čechům stále vyplatí. Nejedná se přitom pouze o jídlo. Například drogistické zboží mají polské obchodní řetězce často v množstevních slevových akcích. Za vybranou dětskou zubní pastu reportéři v polském řetězci zaplatili 72 korun, přitom v Česku stojí 115 korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ropa, plyn nebo ocel. Obchod s Ruskem stále kvete, do Česka proudí zboží za miliardy

Tagy: