V pouhých 25 letech zemřela zpěvačka a herečka Patricia Janečková. Podlehla zhoubnému nádoru

V pouhých 25 letech zemřela operní pěvkyně Patricia Burda Janečková.

Zemřela operní zpěvačka Janečková

V neděli 1. října zemřela operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda Janečková. Ve věku 25 let podlehla zákeřné nemoci, uvedla její manažerka Jana Švábová. Mladá hvězda se letos provdala za herce Vlastimila Burdu.

„Ať její hlas zůstane v srdcích mnoha lidí a nadále je hojí. Říkalo se o něm, že je to talent darovaný andělem,“ napsal v dojemné zprávě na sociální síti X první houslista Filharmonie Brno Hiroaki Matsui. Umělec v příspěvku připomněl výstup tehdy 18leté Janečkové v opeře Hoffmannovy povídky skladatele Jacquese Offenbacha.

Janečková se narodila v Německu slovenským rodičům, vyrůstala a žila v Ostravě, kde absolvovala operní zpěv na Janáčkově konzervatoři. Vystupovala na festivalech v Česku i zahraničí, jako sólistka účinkovala s mnoha českými a slovenskými symfonickými a komorními orchestry, působila v Národním divadle Moravskoslezském.

ČTĚTE TAKÉ: Od smrti Gotta uplynuly čtyři roky. Co dnes dělají jeho dcery a která se mu nejvíce podobá?

V roce 2010 coby dvanáctiletá vyhrála česko-slovenskou televizní soutěž Talentmania. Jen o rok později vydala vlastní CD, jehož kmotry se stali Karel Gott a Eva Urbanová. Mnohonásobnému vítězi Českého slavíka talent mladé dívky učaroval. „S nadšením jsem sledoval její cestu soutěží a byl svědkem jejího vítězství ve finále. Už tenkrát mi bylo jasné, že o téhle křehké dívce s andělským hlasem ještě mnohokrát uslyšíme, a už tenkrát jsem si uměl představit, jak si jednou beru Patricii jako hosta svého turné,“ sdělila tehdy pěvecká legenda deníku Aha!.

V roce 2014 se Janečková stala absolutní vítězkou světové pěvecké soutěže Concorso Internazionale Musica Sacra v Římě. Získala díky tomu stipendium na letních pěveckých kurzech v italském Arezzu. V roce 2016 obdržela tři ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Mládí se nerovná zdraví

Janečková loni oznámila, že bojuje se zhoubným nádorem prsu. „Drazí přátelé, tento rok měl být plný krásných koncertů a divadelních představení. Všechno je jinak. Před pár dny jsem od lékařů zjistila, že mě čeká velký boj. Rakovina byla, je a bude mezi námi, a i když jsem si vždy myslela, že mládí rovná se zdraví, není tomu tak. Výsledky biopsie prokázaly zhoubný nádor prsu,“ napsala tehdy na Facebooku.

Byla však odhodlaná s nemocí bojovat a svoji vášeň neopustit navzdory přerušení vystupování v koncertních síních. „S těžkým srdcem musím na čas opustit jeviště a zrušit všechny koncerty, abych mohla naplno bojovat a léčit se. To ale neznamená, že přestanu zpívat! Hned, jakmile budu mít sílu, budu pro vás zpívat a nahrávat. Mě jen tak něco nedostane! Život jde dál a já věřím, že tento boj s pomocí lékařů vyhraju a zase se vrátím v plné síle,“ doplnila v příspěvku, kde připomněla i důležitost prevence.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Posledního rozloučení s rokenrolovou královnou Yvonne Přenosilovou se zúčastnil Petr Janda i Monika Absolonová

Tagy:
Německo smrt Řím Ostrava Karlovy Vary rakovina prsu herec Česko Antonín Dvořák Slovenské národní divadlo Vlastimil Burda Arezzo Patricia Burda Janečková Jana Švábová