Havárie potrubí nechala bez vody téměř 80 tisíc Pražanů. Některé školy ruší výuku

V Jihlavě praská potrubí. Na opravy jsou třeba stovky milionů korun.

Desetitisíce pražanů jsou bez vody

Kvůli poruše vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 je bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13. Na svém webu o tom informovaly Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Podle mluvčího společnosti Tomáše Mrázka nelze nyní kvůli rozsahu havárie určit, kdy budou dodávky pitné vody obnoveny. Městská část Praha 13 informovala, že kvůli poruše budou ve středu uzavřené některé školy a školky.

„U vodojemu Kopanina v Líšnické ulici došlo dnes v podvečerních hodinách k havárii na vodovodních řadech DN 800 a DN 600,“ uvedla firma PVK. Společnost řeší náhradní zásobování pitnou vodou. „Nasadili jsme veškeré dostupné kapacity,“ zdůraznil mluvčí. „Kvůli rozsahu havárie a možným komplikacím při opravách není v tuto chvíli možné určit přesnější datum a čas obnovení dodávek pitné vody,“ dodal.

Městská část Praha 13 oznámila na svých internetových stránkách, že omezit provoz musejí kvůli havárii některé školy. Ty, co se ocitly bez vody, vyhlásily ředitelské volno. „Mateřské školy se budeme snažit udržet v omezeném režimu v provozu,“ uvedli zástupci Prahy 13.

Voda nejde ani v Řeporyjích, hlásí Novotný

Obyvatelům doporučuje sledovat informace z jednotlivých škol i školek na jejich webových stránkách. Náhradní zásobování bude zajištěno podle dostupných kapacit.

Kvůli havárii zůstane zavřený i úřad v Praze-Řeporyjích, informoval na Facebooku starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). „Z důvodu havárie vody a nepříznivé prognózy PVK, jsme nuceni na jeden den (středa) uzavřít naše školská zařízení, o čemž právě všemi prostředky informujeme rodiče. Zdůrazňuji, že u školky jsme v krátkém čase hledali způsob, jak zajistit omezený provoz školky. Obě školská zařízení, mateřská a základní škola, však musíme ve středu odstavit z provozu, stejně jako úřad městské části,“ napsal.

Tagy:
voda nehoda pitná voda havárie Řeporyje školy odběr uzavření Praha Tomáš Mrázek Jinonice vodovodní potrubí Stodůlky městská část odběratel Pražské vodovody a kanalizace, a.s. Ořech