V Praze padla dvousetkorunová hranice za oběd, nejlevnější si ho naopak dáte na Vysočině. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Podle ekonomů budou po Novém roce restaurace dál zdražovat.
Lidé v Praze zaplatí za oběd průměrně 203 korun. Zdražení je zatím neodrazuje, některé restaurace mají stále plno. Například v podniku na pražském Opatově personál pokles strávníků pociťuje pouze ve večerních hodinách. Zájem o polední menu je stále velký. „Průměrná cena oběda je u nás kolem 150 korun. Lidé si dávají primárně pouze hlavní jídlo, někdo polévku,“ popsal provozní restaurace Šenkýrna Pražanka Luděk Hanzlík.
„Jídlo do 200 je pro mě v pohodě, ale že bych za něj chtěl nechat 300 až 400 korun, to určitě ne. Je ale hodně znát, že se zdražovalo,“ popsal dotazovaný v anketě CNN Prima NEWS. „Trochu jsem restaurace omezil, ale když jednou za čas jdu, tak si to užiju. Za meníčko zaplatím tak 300,“ uvedl další.
Průměrné ceny za oběd rapidně rostou. Kde se senioři mohou levně a chutně najíst?
Průměrná cena oběda se v září vyšplhala na 172 korun. Podle provozovatelů restaurací se do ní propisují zvyšující se účty za energie a potraviny. Přesto se ale stále najdou místa, kde se lze levně a chutně najíst. Jedná se hlavně o veřejné, školní a nemocniční jídelny. Chodí do nich hlavně senioři, kterým mnohdy radnice i připlácejí.
Celorepublikově si pak lidé za oběd zaplatí v průměru 180 korun. Hned za hlavním městem si druhou příčku drží Středočeský kraj se 193 korunami. Naopak nejméně lidé zaplatí na Vysočině, v Ústeckém nebo Olomouckém kraji.
V restauraci v Plzni zaplatí návštěvníci za menu kolem 140 korun. „Občas jdeme, třeba jednou za 14 dní,“ sdělil dotazovaný host v anketě. „Zdražení pociťujeme, ale zatím nás to neodrazuje,“ řekl další. „Denní menu nabízíme do 155 korun. Záleží, jak drahé jsou suroviny. Zdražovali jsme i hotová jídla na stálém jídelníčku,“ popsal spolumajitel Ivo Růžička
V Moravskoslezském kraji si lidé za oběd zaplatí průměrně 173 korun. „Meníčka máme za 150 až 170 korun včetně polévky. Večerní a víkendová jídla jsou dražší zhruba o 100 korun. Ale nemůžu říct, že by nám ty víkendy vydělaly na tu ztrátu přes poledne,“ řekl David Holub, majitel restaurace v Rýmařově.
Podle ekonomů budou muset restaurace po Novém roce zdražovat. Nárůst by ale už neměl být citelný.
Průměrná cena poledních menu v jednotlivých krajích Zdroj: CNN Prima NEWS
Průměrné ceny obědů v jednotlivých krajích:
Kraj | Průměrná cena (v korunách) |
---|---|
Praha | 203,0 |
Středočeský kraj | 193,2 |
Jihomoravský kraj | 188,3 |
Plzeňský kraj | 186,2 |
Jihočeský kraj | 182,4 |
Liberecký kraj | 177,4 |
Pardubický kraj | 177,0 |
Královéhradecký kraj | 176,7 |
Moravskoslezský kraj | 173,4 |
Zlínský kraj | 164,2 |
Karlovarský kraj | 162,0 |
Olomoucký kraj | 160,8 |
Ústecký kraj | 160,3 |
Vysočina | 160,1 |