Začala Matějská pouť, v Praze se rozjely kolotoče. Na atrakcích se držela hodina ticha

V Praze začala legendární Matějská.

Matějská pouť jako fenomén

Není moc Čechů, kteří by Matějskou pouť nebo zkráceně Matějskou, neznali. Nejslavnější a nejnavštěvovanější pouť u nás má neuvěřitelně dlouhou tradici, a to už od roku 1595. Letošní ročník, tedy 425., odstartoval právě v sobotu. Počasí vyšlo organizátorům a návštěvníkům náramně.

Matějská pouť je fenomén, na který má každý nějakou vzpomínku. „Moje maminka se ráda vozila na řetízkáči,“ řekla CNN Prima NEWS jedna z návštěvnic poutě. „Naposledy jsem tady byl s manželkou a na té kleci zjistila, že je gravidní,“ zavzpomínal další dotázaný.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry hrůzy: Návštěvníky kanadského lunaparku uvěznila atrakce. Zůstali viset hlavou dolů

Nabídka atrakcí je skutečně různorodá. Od těch klasických a neškodných, jako je lochneska, až po ty naprosto extrémní – například řetízkový kolotoč ve výšce osmdesáti metrů. „V letošním roce můžu doporučit obří kolo, které má vyhřívané sedačky, uzavřené kabinky, takže na něj můžete jít v každém počasí,“ popsala mluvčí Matějské Eva Kočková.

Ceny jsou stejné jako loni. Od 60 do 250 korun za atrakci. Dá se říct, že více utratíte za jídlo. Klasický perník z pouti vyjde na 150 korun.

Letošní ročník má jednu velkou skvrnu na kráse. V pátek se totiž se rodina Kočkových, která Matějskou provozuje 60 let, rozloučila s Olgou Kočkovou, která se svým manželem Václavem kolotoče na Výstavišti roztáčela. „Na hodinu se v celém areálu vypnula hudební produkce, na uctění babiččiny památky. Ale nedá se s tím nic dělat,“ dodala Kočková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obrovský pavouk děsí lidi na Třinecku. Hledají ho všichni místní hasiči, nepomohly ani kamery

Tagy: