V pražských Vršovicích se utrhl svah s dvoupodlažním domem. Zničených je i několik aut

V ulici Na Královce v pražských Vršovicích se v noci na úterý utrhl svah s dvoupodlažní neobydlenou budovou určenou k demolici. Dolů se sesunula také tři auta. V budově zřejmě nikdo nebyl. Podle geotechnika, který místo prozkoumal, další sesuv nehrozí, sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Část ulice Na Královce však zůstává preventivně uzavřená, dodal.

Trosky po sesuvu několikrát prohledala kynoložka městské policie se psem, ale nikoho v nich nenašli, uvedli hasiči. Spolu se svahem se utrhla i krajnice a část chodníku, ze tří sesunutých aut vytáhli hasiči dva osobní vozy menším vyprošťovacím vozidlem, k vytažení převrácené dodávky na místo přijel velký vyprošťovací automobil.

ČTĚTE TAKÉ: V „domě hrůzy“ v Klášterci stále žijí lidé. Je to stres, kdo nám pomůže? ptá se paní Pavla

Pražský magistrát podle Hofmana přes své operační středisko koordinuje situaci kvůli uzavírce komunikace, předání informací městské části Praha 10 i developerovi, který pozemek a zřícený dům vlastní. „Geotechnik, který místo prozkoumal, informoval stavební úřad, Technickou správu komunikací (TSK) a developera, že do pondělí zpracuje návrh dalšího řešení, nicméně teď dle jeho informací nehrozí další sesuv,“ uvedl mluvčí.

Statika kvůli okolním domům si hasiči zatím nevyžádali, uvedl dále Hofman. Část ulice zůstává uzavřená.

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) v okolí sesunuté budovy provedli kamerový průzkum kanalizační stoky, sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Ukázalo se, že stoka je v pořádku, doplnil.

Pozemek pod zřícenou budovou, která neměla číslo popisné, a také okolní pozemky vlastní pražská firma GAMA PD, kterou stoprocentně ovládá developerská společnost Creditas Real Estate z české investiční skupiny Creditas. Z katastru nemovitostí také vyplývá, že pozemky se nacházejí v památkové zóně.

Tagy:
demolice Praha Pražské vodovody a kanalizace Martin Kavka Vršovice svah Technická správa komunikací hl. m. Prahy