Hidžáb jako součást uniformy v Británii. Model navrhla muslimská policistka

V anglickém Severním Yorkshiru policistka pomohla navrhnout hidžáb, který se stane součástí uniformy. Muslimský šátek, který jí poskytla policie, byl při výkonu její práce nepohodlný a v některých situacích i nebezpečný. Strážnice teď doufá, že inspiruje další muslimské ženy, aby se k bezpečnostním složkám připojily.

Změnu navrhla policistka Uzma Amireddyová spolu s kolegou Arfanem Rahoufem. Pomohl jim jeden z místních dodavatelů. Nový hidžáb má například odnímatelné části kolem hlavy a krku. Pokud by ženu někdo chytil a začal za šátek tahat, nebude se jí stahovat kolem krku.

„Vypadá to profesionálně, elegantně. Je to bezpečné, cítí se v tom krásně, pohodlně a také oceněna organizací, protože jí poskytla něco, co prezentuje její víru,“ řekl o své podřízené pro Daily Mail Rahouf.

„Začlenění a rozmanitost je klíčovou složkou policejní služby. Musíme být více reprezentativní pro komunity, kterým sloužíme, abychom byli inkluzivní pracovní silou a poskytovali lepší služby všem našim komunitám,“ sdělil tiskový mluvčí policie v Severním Yorkshiru.

Chci, aby mě vnímali jako policistku, ne muslimku

Hidžáb měla Amireddyová ve službě poprvé v pondělí. „Když jsem vyšla do ulic Severního Yorkshiru – a vím, že je to jen jedna směna a nevím, co bude v budoucnosti – šlo to opravdu dobře,“ uvedla policistka. „Nechci být středem pozornosti. Chci, aby mě lidé viděli jako lidskou bytost a člověka, který dělá práci, co má rád. Viděli mě jako policistu, ne jako někoho z muslimského prostředí –⁠ a to jsem chtěla,“ dodala.

Amireddyová má kamarádku, která také uvažovala o dráze policistky. Nechala ji proto svůj hidžáb vyzkoušet a líbil se jí. „Byla jsem hrozně pyšná, že jsem udělala radost muslimské ženě tím, že jsem se stala členkou policie,“ řekla.

Hidžáb jako součást uniformy na Novém Zélandu

„Byli jsme pozváni k celonárodním rozhovorům, abychom zjistili, zda lze tento šátek začlenit jako standardní hidžáb pro policejní složky v celé zemi,“ dodal Rahouf.

Uniforma muslimských žen se přitom neřeší pouze ve Velké Británii. Hidžáb se stane její součástí také na Novém Zélandu. Země doufá, že se jim tímto krokem podaří přilákat více muslimek k práci u policie.

Tagy: