Nejchladnější ráno podzimu. Česko zasáhly námrazy, komplikují dopravu

Sníh a komplikace na silnicích

V sobotu ráno se lidé na mnoha místech Česka mohli setkat s námrazou na silnicích a mlhami, které jsou často příčinou dopravních nehod. Sobotní ráno bylo navíc dosud nejchladnějším ránem podzimu. Na většině území republiky bude ale během dne slunečno.

„Letos na podzim jde zatím o nejchladnější ráno,“ řekl webu iDNES.cz meteorolog Jaroslav Rosa. Na šumavské Rokytské slati naměřili až -14,3 °C.

Vozovky na jihu Čech byly sjízdné s opatrností, místy namrzaly. Na Šumavě v noci sněžilo. Teploty se k ránu pohybovaly od nuly do -5 °C. Sypače nejezdily jen na Strakonicku, uvedl Otakar Zich z dispečinku Krajské správy a údržby silnic. „Sněhovou přeháňku jsme měli v noci na Kvildě, na Churáňově,“ dodal dispečer. Jinde v kraji podle něj nesněžilo, ale v některých úsecích přimrzala na vozovkách mlha.

„Na silnicích Vysočiny byl v sobotu ráno po sněhových přeháňkách místy zledovatělý sníh posypaný drtí. Solené vozovky jsou mokré, nebo suché, vymrzlé. Sypače jezdily v celém kraji,“ řekl dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený. Pro silničáře na Vysočině to byl v začínající zimní sezoně první větší výjezd.

„Sněžit na Vysočině začalo v pátek. „Vyjížděli jsme zvečera i ráno, dohromady jsme měli 80 výjezdů. V noci to přimrzalo,“ řekl dispečer. V pátek nemohly chvílemi v některých kopcích vyjet kamiony, kolem dnešní sedmé hodiny ráno neměli silničáři hlášeny problémy v dopravě.

Dochází k dopravním nehodám

Některým řidičům ranní námrazy zkomplikovaly situaci. Například u obce Nové Dvory na Kutnohorsku se v půl šesté ráno srazila dvě auta. Silnice musela být dočasně uzavřena. K nehodě byl jednomu zraněnému přivolán vrtulník, který ho transportoval do nemocnice.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude v sobotu jasno až polojasno, odpoledne na severu území až oblačno. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, na horách bude teplota kolem nuly.

Přes Německo a Polsko míří k jihovýchodu studená fronta, která během noci a celé neděle ovlivní počasí i u nás. Ráno můžeme s námrazou počítat jen ojediněle. Přes den bude v neděli jasno až polojasno a na severu oblačno. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 4 až 8 °C, při slabším větru klesnou až k -5 °C.

Výhled na příští týden

pondělí bude zataženo až oblačno. Od západu můžeme místy očekávat občasný déšť nebo přeháňky. Na severu se nad 900 metry nad mořem mohou objevit i sněhové srážky. Odpoledne a večer bude od severozápadu déšť ustávat a oblačnost ustupovat. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C.

úterý má být jasno až polojasno, na Moravě se mohou objevit místy mlhy nebo i nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C.

Ve středu pak bude polojasno a zejména na Moravě zataženo s nízkou oblačností nebo i mrznoucími mlhami. Denní maxima budou 2 až 6 °C.

Od čtvrtka do soboty ČHMÚ předpovídá oblačné až zatažené počasí. Na horách místy a jinde jen ojediněle bude polojasno, slabě mrholit nebo pršet. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C.

Tagy: