V Tel Avivu protestovalo proti vládě 120 000 lidí. Chtěli propuštění rukojmí zajatých Hamásem

Desetitisíce lidí v sobotu večer v centru Tel Avivu protestovaly proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua a za propuštění rukojmí zajatých bojovníky Hamásu během teroristického útoku ze 7. října. Podle pořadatelů přišlo 120 tisíc lidí, nejvíce od začátku války v Pásmu Gazy. Údaj nebylo možné ověřit, upozornil web The Times of Israel (ToI).

Protestovalo se i v dalších izraelských městech. Tisíce lidí byly v Jeruzalémě a na dálku děkovaly americkému prezidentu Joeu Bidenovi za jeho tlak na uzavření příměří mezi Hamásem a Izraelem. Biden v pátek večer oznámil, že izraelští vyjednavači předali Hamásu nový návrh komplexní třífázové dohody o příměří a propuštění rukojmích. V sobotu USA spolu s Katarem a Egyptem vyzvaly lídry hnutí i členy izraelské vlády, aby návrh přijali a válku ukončili.

ČTĚTE TAKÉ: Satanistická seance v Íránu? Policie zadržela 35 lidí, podle agentur šlo o rockový koncert

Demonstranti žádali odstoupení Netanjahuovy vlády a vypsání předčasných voleb. K davu v Tel Avivu promluvila i Einav Zangaukerová, matka mladého muže zajatého Hamásem. Biden podle ní zveřejnil detaily návrhu, „protože ví, že Netanjahu by se opět mohl pokusit dohodu potopit. Biden chtěl, aby se veřejně vědělo, co je na stole,“ řekla Zangaukerová.

Izraelci se začali scházet každou sobotu večer v centru Tel Avivu na místě přezdívaném náměstí demokracie loni v lednu. Protesty původně kritizovaly justiční reformu, později se přidal i požadavek na odchod vlády a propuštění rukojmích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do Rafáhu vjely tanky, utekl už milion Palestinců. Nikde není bezpečno, varuje úřad

Tagy: