V Turecku uvízlo na 300 českých turistů. Jejich německá cestovní kancelář zkrachovala

V zahraničí se s německou cestovní kanceláří FTI Touristik GmbH, která na sebe v pondělí podala návrh na zahájení insolvenčního řízení, aktuálně nachází přibližně 200 až 300 českých turistů. Dovolenou tráví převážně v Turecku, další jsou v evropských letoviscích, informovala Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Cestovní kancelář v pondělí oznámila, že udělá maximum pro to, aby zahájené zájezdy dokončila podle plánu, ty nezahájené budou zrušeny.

Klienti, kteří si zájezd koupili přímo od FTI Touristik nebo přes českou cestovní agenturu, by se podle výkonné ředitelky AČCKA Kateřiny Chaloupkové měli primárně obrátit na německý cestovní fond DRSF. Právě u toho jsou německé cestovní kanceláře pojištěny proti úpadku. Česká cestovní agentura klientům dokáže poskytnout pomoc s překladem či je dále nasměrovat, sdělila médiím Chaloupková.

ČTĚTE TAKÉ: Benátky opět přitvrzují. Oblíbený cíl českých turistů nově omezuje větší skupiny lidí

Ti klienti, kteří ještě neodcestovali, si mohou u fondu DRSF nárokovat vrácení peněz za celý zájezd. Pokud by lidé museli dovolenou ukončit dříve, dostanou podle Chaloupkové rozdíl mezi počtem vyčerpaných a nevyčerpaných dní.

Společnost FTI Group, do které cestovní kancelář patří, v době covidové pandemie získala od státního stabilizačního fondu WSF pomoc ve výši 14,7 miliardy Kč. Zdálo se, že budoucnost má zajištěnou, protože ji za jedno euro chtělo převzít konsorcium vedené americkým finančním investorem Certares. Chtělo do ní vložit nový kapitál v objemu přes tři miliardy korun.

Podle poskytnutých údajů však rezervace v poslední době výrazně zaostávaly za očekáváním a řada dodavatelů trvala na platbě předem. Zvýšila se tak potřeba likvidity, a firma už nebyla schopná tyto peníze vyplácet do doby, než bude vyřešena nová investice. Vláda odmítla firmě poskytnout další pomoc.

Společnost FTI má zhruba 11 tisíc zaměstnanců a je třetí největší evropskou cestovní společností. Ve fiskálním roce 2022/2023 vzrostl firmě obrat o deset procent na přibližně 100 miliard Kč. Hlavním akcionářem byla naposledy egyptská investiční rodina Sawirisů, uvedla agentura DPA.

V ČR musí cestovní kanceláře kromě toho, že mají povinnost zajistit se proti úpadku u pojišťovny či banky, přispívat do Garančního fondu kanceláří. Ten byl zřízen v roce 2018 a slouží jako záložní zdroj na případné pokrytí náhrad klientům po krachu cestovek, které by neuhradila pojišťovna. Příspěvek do něj se počítá na základě předpokládaných tržeb v daném roce.

Na konci loňského roku v Česku působilo 593 cestovních kanceláří, proti roku 2022 to bylo o 18 více. Úpadek v minulém roce vyhlásila pouze jedna kancelář, sdělilo ministerstvo pro místní rozvoj.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Levnější než Chorvatsko: Oblíbenou riviéru Čechů drahota minula. Kolik stojí káva nebo pivo?

Tagy:
Turecko cestovní kancelář Česko zájezd Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur cestovní agentura FTI Group