Benátky opět přitvrzují. Oblíbený cíl českých turistů nově omezuje větší skupiny lidí

Benátky přitahují tisíce turistů.

Nežádoucí projevy turismu

Benátky patří mezi nejnavštěvovanější místa Evropy, a právě z toho důvodu se vedení města uchyluje k řadě omezení, která mají snížit počty turistů. Mezi nejnovější zákazy se řadí omezení velkých skupin na 25 osob a zákaz používání reproduktorů na veřejnosti, informoval web BBC. Před koronavirovou pandemií se pozvolna potápějící se město navštívilo ročně více než třináct milionů lidí a očekává se, že navzdory všem omezením bude tento milník za pár let překročen.

Nová omezení, která začala platit od 1. června, se dotknou i českých turistů. Mnohé cestovní kanceláře pořádají zájezdy právě do turisty milovaného italského města. Nově se však po Benátkách mohou procházet organizované skupiny s průvodcem o maximálním počtu 25 lidí, píše web BBC.

Podle mluvčí CK Čedok ale nová nařízení nepředstavují výraznější komplikace. „Ohlášená změna u velikosti skupin turistů se našich poznávacích okruhů nebo jednodenních výletů téměř nedotkne. Benátky si naši zákazníci prochází individuálně nebo u leteckých zájezdů s průvodkyní, ale skupiny tento navrhovaný limit 25 osob splňují. Chápeme, že je důležité najít balanc mezi návštěvníky a místními obyvateli a také aby památky dostaly potřebnou péči,“ uvedla Kateřina Pavlíková pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Kde pořídíte nejlepší fotku? Vyhrál řecký ostrov, na špici je i česká památka

Turistické skupiny mají nově také zakázáno zastavovat se v úzkých ulicích, na mostech nebo v průjezdech, informoval dříve web CNN. „Zakázáno je rovněž používání reproduktorů, které mohou způsobit zmatek a rušení,“ citoval web prohlášení města Benátky.

Díky kanálům v historické části Benátek je město jedním z nejnavštěvovanějších míst v Evropě. Benátky proto začátkem letošního roku zavedly denní vstupné ve výši pěti eur, tedy zhruba 125 korun. Turistický ráj se stal prvním městem na světě, které vybírá vstupné od návštěvníků, pokud v dané destinaci nestráví noc.

Všeobecně je pak nadměrný cestovní ruch považován za jeden z nejpalčivějších problémů Benátek, které mají přibližně čtvrt milionu obyvatel. V roce 2019 je navštívilo více než třináct milionů návštěvníků. Od té doby počet turistů klesl, zejména kvůli koronavirové pandemii. Očekává se však, že navzdory nejrůznějším omezením by mohl být milník za pár let pokořen.

Změny v pravidlech cestovního ruchu přicházejí poté, co odborníci z UNESCO loni varovali, že by Benátky mohly být zařazeny na seznam ohrožených památek světového dědictví. Hrozí, že vlivem klimatických změn a masového cestovního ruchu dojde k jejich nevratným změnám.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dům ze Sám doma je na prodej za astronomickou částku. Uvnitř je basketbalové hřiště i kino

Tagy: