Levnější než Chorvatsko: Oblíbenou riviéru Čechů drahota minula. Kolik stojí káva nebo pivo?

Piran, Slovinsko

Oblíbenou riviéru Čechů drahota minula. Redakce otestovala pobřeží Jadranu před sezónou

Dobré zprávy pro české návštěvníky jadranského pobřeží. Ceny na slovinské riviéře ve městech Portorož a Piran se od loňské sezóny nezměnily a zdražování nehrozí. Cenová hladina je ve Slovinsku výrazně nižší než v Chorvatsku. Místní kulinářský hit zaujme.

Turistická sezóna na slovinském pobřeží naplno začne za několik týdnů a štáb CNN Prima NEWS se vydal na prvotní průzkum. A máme dobré zprávy, v Portoroži je vše v pořádku a při starém!

ČTĚTE DÁLE: Čechům dřív patřil i Berlín, vládli od Baltu po Jadran. Bývali jsme velmoc, říká spisovatel Snětivý

Restaurace v Portoroži otevírají zhruba v čase oběda a otevřeno mají až do půlnoci. Ceny jsou podobné jako v Česku. Za kávu a vodu utratíte v přepočtu okolo 50 až 55 korun. Pizza nebo salát v průměru vyjde na 300 korun českých. Snad jen pivo je trochu dražší. Za půllitr zlatavého moku návštěvníci utratí odhadem stovku.

Úžasných scenérii si každoročně přijedu užívat tisíce Čechů a Slováků, potvrzuje tamní šéfkuchař Tomáš Chilý. „Češi a Slováci tvoří asi čtvrtinu klientely,“ říká Chilý, jenž v regionu působí léta. „Místní kuchyně je specifická. Je hodně ovlivněná italskou kuchyní a ingrediencemi,“ popisuje. Jak štábu CNN Prima NEWS prozradil, portorožskou specialitou jsou lanýže.

Češi si však potrpí na tradičnější pokrmy. „Jak Ćeši, tak i Slováci preferují tradiční jídla. Žádné experimenty,“ upřesnil chutě našinců Chilý.

Ačkoliv je teplota moře v těchto dnech kolem osmnácti stupňů, za několik týdnů se návštěvníci budou moci těšit na teplotu vody kolem příjemných 25 stupňů Celsia. Pokud plánujete letní dovolenou, Portorož je od českých hranic okolo sedmi hodin jízdy autem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kempovací sezona odstartovala. Čechy lákají retro chatky, vyhledávají i místa k rybaření

Tagy: