V Turnově shořely dvě haly firmy Juta. Škoda činí 160 milionů korun

Hasiči od noci na středu likvidovali požár dvou hal v závodě textilky Juta v Turnově na Semilsku s odhadovanou škodou 160 milionů korun. Před 20:00 dokončili rozebírání a dohašování materiálu ze zasažené haly. Přes noc bude ještě na místě dohlížet jednotka místních hasičů, řekla zastupující krajská mluvčí hasičů Petra Knížková. Pracovníci ze zasažených hal se evakuovali ještě před příjezdem hasičů, při požáru se lehce zranili dva hasiči, ošetřeni byli podle Knížkové na místě.

Požár v areálu Juty v Palackého ulici byl na operační středisko policie nahlášen v úterý ve 21:45, postupně zasáhl dvě haly o rozměrech 120 × 20 metrů a 60 × 20 metrů, hasiči kvůli rozsahu a množství nasazených jednotek vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu. „Slyšeli jsme s manželem obrovské rány, šli jsme se podívat. Asi vybuchovaly naftové nádrže ještěrek,“ řekla reportérovi CNN Prima NEWS kolem úterní půlnoci jedna z mnoha přihlížejících.

„Přenos požáru po celé hale byl opravdu velmi extrémní, kdy my jsme vyhlašovali stupně poplachu ve velmi rychlém sledu, abychom sem soustředili síly a prostředky. Nicméně než jsme soustředili síly a prostředky ze zvláštního stupně, tak došlo k přesunu požáru z jedné haly do druhé. Bylo to způsobeno naskladněným materiálem, který se tady všude vyskytuje,“ řekl novinářům ve středu ráno krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec. Při hašení se jen do rána vystřídalo 35 jednotek, tedy zhruba 170 hasičů.

Hoří Juta

Posted by Ruda Preusler on Tuesday, October 10, 2023

Na výpomoc přijely i cisterny ze sousedního Středočeského kraje a podnikoví hasiči z mladoboleslavské Škody. „Místo požáru bylo rozdělené na pět úseků, hasiči z důvodu bezpečnosti nemohli dovnitř hořících hal,“ řekla Knížková před úterní půlnocí pro CNN Prima NEWS.

Požár hasiči lokalizovali krátce po 2:00, už ráno ale Hadrbolec odhadoval, že dohašování potrvá dlouho. Hasiči za pomoci rypadla začali rozebírat halu s ocelovou konstrukcí a vyvážet ven k dohašení uskladněný materiál. Do druhé vstoupit nemohli. „Je tam propadlá konstrukce na velké části haly dovnitř. Museli jsme shodit štítovou zeď a částečně boční zeď, která nás přímo ohrožovala. Vyboulila se ven,“ dodal krajský ředitel.

Podle Knížkové se zaměstnanci firmy stihli z areálu evakuovat sami před příjezdem hasičů. Podle zaměstnance firmy, který po vypuknutí požáru vyšel z brány, začalo hořet právě od jedné z ještěrek, která zřejmě měla technickou závadu. „Všichni stačili utéct, nikomu se nic nestalo. Někdo se to ještě snažil hasit, ale marně,“ řekl.

Hasiči kvůli silnému zakouření doporučili obyvatelům Turnova nevětrat, šlo ale o preventivní opatření, žádné akutní nebezpečí nehrozilo. Podle Hadrbolce nebyly v halách žádné nebezpečné látky, hořely jen přírodní materiály, různé geotextilie a přírodní látky. „Ale protože požár byl na obrovské ploše a vývin kouře byl opravdu extrémní, tak jsme požádali o vyhlášení varování pro obyvatele, aby zbytečně nevětrali a nepouštěli si zplodiny hoření do svých vnitřních prostor bytu,“ řekl Hadrbolec.

Požárem se zabývají i kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla regionální mluvčí policie Dagmar Sochorová. „Předmětem tohoto šetření je samozřejmě zjištění příčiny vzniku požáru,“ dodala.

V textilní továrně Juta v Turnově hořelo i v červenci 2021. Likvidace požáru střechy byla náročná, hasiči museli střechu rozebrat. V říjnu 2012 vyjížděli hasiči do turnovské Juty k požáru vzduchotechniky.

Turnovský závod je jedním z několika závodů Juty v Česku, těžiště výroby má firma ve Dvoře Králové nad Labem. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Za loňský rok přesáhly tržby společnosti devět miliard korun a zisk před zdaněním činil přes miliardu korun. Ke konci loňského roku společnost zaměstnávala přes dva tisíce lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragický požár ve španělském nočním klubu. Zemřelo nejméně 13 lidí, zasahoval i vrtulník

Tagy:
požár Liberecký kraj Hasičský záchranný sbor Turnov okres Semily Juta