Další detaily dohody Prigožina s Kremlem: Šojgu a Gerasimov mají opustit funkce, tvrdí zdroje

Jevgenij Prigožin

Svoboda o situaci v Rusku i dohodě Lukašenkem a Prigožinem

Žoldnéři Vagnerovy skupiny, kteří se od pátečního večera účastnili tažení na Moskvu, nebudou stíháni. To platí i pro jejich šéfa Jevgenije Prigožina, který se má přesunou do Běloruska. Vyplývá to z dohody, kterou zprostředkoval běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Píšou o tom světové agentury.

Týdeník Focus s odkazem na twitterový účet OSINTdefender přinesl ještě další podrobnosti týkající se dohody, která překvapivě ukončila celodenní akci, připomínající pokus o převrat. Podle zdrojů se v ní má uvádět i to, že ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov by měli opustit své posty.

To ale Kreml odmítá. „Nejsem si vědom žádných změn v tomto ohledu,“ odpověděl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz novinářů, zda ministr Šojgu má prezidentovu důvěru. Personální změny na ministerstvu obrany jsou výlučnou pravomocí prezidenta.

Ve skupině vagnerovců prý příliš velké nadšení z uzavřené dohody nepanuje. „Už je to politik s pochybnými vyhlídkami,“ stojí údajně na kanálu Vagnerovy skupiny na Telegramu. „Jsem si jistý, že si podepsal rozsudek smrti,“ komentoval situaci další z podporovatelů vagnerovců.

Videa z Rostova na Donu ukazují, jak se vagnerovci balí a obsazené pozice na tamním velitelství Jižního vojenského okruhu opouštějí.

Směrem na Moskvu v sobotu v odpoledních hodinách mířily konvoje žoldnéřů Vagnerovy vojenské společnosti pod vedením Jevgenije Prigožina, který se dožadoval výměny vojenského velení ruské armády. Ruský prezident Vladimir Putin hovořil o dýce vražené do zad a ozbrojené vzpouře.

Večer ruský tisk informoval, že se běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi povedlo dojednat s Prigožinem návrat bojovníků na základny. Prigožin to vzápětí potvrdil a později média uvedla, že se vagnerovci stahují z jihoruského Rostova na Donu, který obsadili v noci z pátku na sobotu. Dohodu pozdě večer potvrdil i Kreml. Oznámil také, že Prigožin ani vagnerovci, kteří se akce účastnili, nebudou stíháni a Prigožin se v rámci dohody přestěhuje do Běloruska.

Tagy:
Moskva Focus Bělorusko Alexandr Lukašenko Telegram Vagnerova skupina Valerij Gerasimov Sergej Kužugetovič Šojgu