Vagnerovci v Bachmutu postoupili, potvrdil ISW. Na troskách správní budovy vlají ruské vlajky

Ruská žoldnéřská Vagnerova skupina postoupila v centru východoukrajinského Bachmutu a v neděli v noci obsadila městskou správní budovu, napsal ve své nejnovější zprávě o situaci na bojišti americký Institut pro studium války (ISW). Šéf Vagnerovy skupiny předtím tvrdil, že jeho bojovníci vyvěsili ruskou vlajku na budovu samosprávy Bachmutu a město tak z právního hlediska dobyli. Ukrajinská armáda jeho tvrzení popřela.

„Ruské síly 3. dubna dále postoupily. Záběry z dronu z téhož dne ukazují vlajky vagnerovců a ruské vlajky vztyčené nad troskami zničené správní budovy,“ napsal ISW. „Několik ruských vojenských blogerů navíc šířilo snímek bojovníka Vagnerovy skupiny stojícího před správní budovou Bachmutu před jejím zničením,“ uvedl dále institut.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masové popravy i zkáza připomínající Hirošimu. Která města nejvíce odnesla ruskou invazi?

Ruští vojenští blogeři v neděli a v pondělí tvrdili, že vagnerovci pokračují v upevňování kontroly nad ulicemi a městskými oblastmi poblíž centra Bachmutu a že těžké boje pokračují jihozápadně od tohoto města, dodal institut. Ruští žoldnéři budou podle analytiků ISW pravděpodobně pokračovat v pokusech o upevnění kontroly nad centrálním Bachmutem a pokusí se zřejmě postoupit na západ přes hustě zastavěné oblasti směrem k obci Chromove. Ukrajinský generální štáb zároveň v úterý uvedl, že invazní síly se pokoušejí získat plnou kontrolu nad Bachmutem a pokračují v útocích na město.

Kyjev: Dobytí se nekoná

Ukrajinští vojenští představitelé v pondělí tvrzení ruské strany o formálním dobytí Bachmutu popřeli. Ve svém úterním hlášení ukrajinský generální štáb uvedl, že obránci napadené země za uplynulý den odrazili 69 útoků, přičemž stále soustředí své hlavní úsilí na vedení útoků ve směrech na města Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku, v nichž nadále zuří nejprudší boje.

„Nepřítel se pokouší plně ovládnout město Bachmut a pokračuje v útocích na něj. Neúspěšně prováděl útočné akce u obcí Orichovo-Vasylivka a Ivanivske. Za poslední den odrazily ukrajinské obranné síly na tomto úseku fronty 32 nepřátelských útoků,“ sdělil ukrajinský generální štáb. Zatímco obec Orichovo-Vasylivka se nachází několik kilometrů severozápadně od Bachmutu, Ivanivske leží jihozápadně.

Ruské invazní jednotky se Bachmut snaží dobýt dlouhé měsíce ve svém úsilí o obsazení celé Doněcké oblasti, která je součástí východního průmyslového srdce Ukrajiny – Donbasu. Boje o toto město jsou jedny z nejkrvavějších současného konfliktu, který rozpoutalo Rusko loni v únoru, přičemž těžké ztráty jsou hlášeny na obou stranách a město samotné je podle agentury Reuters do velké míry zničeno.

Tvrzení jednotlivých stran konfliktu není možné v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko Vagnerova skupina Bachmut Institut pro studium války ISW