Válečná schizofrenie? Ukrajinci dodávají Rusům díly pro letadla a vrtulníky, tvrdí novináři

Ruský letoun Antonov An-124 doprovázený stíhačkami typu Suchoj Su-27

Ukrajinci udeřili pomocí raketometu HIMARS

Ruská společnost Avia-FED-Servis od začátku války na Ukrajině importovala do Ruska náhradní díly k letadlům a vrtulníkům z Ukrajiny za nejméně 370 milionů rublů (93 milionů korun). V pondělí to uvedl ruský investigativní portál Važnyje istorii, který se na dovoz náhradních dílů do Ruska zaměřil spolu s investigativní skupinou OCCRP. Jedním z hlavních dodavatelů ruské společnosti je podle novinářů strojírenská firma z ukrajinského Charkova FED.

Charkovská firma přitom oficiálně po začátku konfliktu na východě Ukrajiny v roce 2014 pozastavila do Ruska dodávky. Podle zjištění novinářů ale dodala po začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu ruské společnosti součástky sloužící k opravě transportních letounů An-124 za nejméně 120 milionů rublů.

Kyjevská firma Radar pak stejné ruské společnosti dodala součástky k vrtulníkům Ka-32 za nejméně 67 milionů rublů, tvrdí novináři investigativních projektů. Další náhradní díly podle nich dodaly ukrajinské podniky Motor Sič, Artem či Charkivske agregatne konstruktorske bjuro.

Tagy:
letadlo dodávka Ukrajina firmy Rusko náhradní díl ruská invaze na Ukrajinu Antonov An-124