Válek chtěl ve školách kvalitnější německé testy. Pořídil čínské, jako minulá vláda

Testování dětí na covid v Nizozemsku

Testy ve školách

Chceme testy německé kvality. To avizoval v prosinci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Resort spolu s ministerstvem školství ale objednal stejné, jako minulá vláda. A ty rozhodně nejsou zkontrolovány německými specialisty.

„Jsme si plně vědomi, že testy musejí být kvalitní, proto jsme jako vláda zajistili nákup kvalitních antigenních testů, které splňují přísné německé normy,“ takto mluvil před Vánoci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci.

Teď ale zakázku na dodání 14 milionů antigenních testů do škol získala stejná firma jako minulý rok, tedy za vlády premiéra Andreje Babiše. A tak budou děti testovány opět těmi čínské společnosti Singclean. Ty ale v Německu zatím kontrolou neprošly.

Německá norma je zastaralá

Na webových stránkách Federálního institutu pro léčiva a lékařské produkty je u antigenních testů Singclean uvedeno, že zatím nejsou k dispozici žádné odpovídající výsledky. Navíc nefungují ani webové stránky společnosti.

Podle Vlastimila Válka měly být testy vybrány i na základě doporučení České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Teď ministr zdravotnictví mluví o tom, že německá norma je už vlastně zastaralá.

„Testy, které jsme nakoupili, jsou některé dokonce lepší než jsou ty německé parametry. Ona ta německá norma je samozřejmě staršího data,“ vysvětlil Válek. Firma, od které si rezort objednal antigenní testy, se odkazuje na evropský certifikát.

„Vzhledem k tomu, že evropský certifikát je platný pro všechny evropské země, tak další certifikace není potřeba,“ říká mluvčí firmy Masanta Aleš Povr. Masanta, která za 14 milionů antigenních testů dostane od státu bezmála 200 milionů korun, sídlí v pražských Modřanech v rodinném domě, kde mají poštovní schránky další čtyři firmy.

Tagy: