Válek promluvil o zneužívání pohotovostí i šíření černého kašle. Jsem přísný, poznamenal

Vlastimil Válek (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové

CO NA TO MINISTR (9)

Každá nemocnice musí mít urgentní příjem i pohotovost, aby nedocházelo k jejich zneužívání, v pořadu Co na to ministr to řekl šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Sdělil také, že za aktuálním šířením černého kašle stojí především rodiče, kteří nenechají své děti očkovat. Pochválil také účinnost vakcín proti covidu.

Upozornil, že nejnovější studie dokázaly, že jsou vakcíny proti covidu skutečně bezpečné a neobjevila se žádná nová rizika, proto by očkování dále doporučoval.

ČTĚTE TAKÉ: Manželství pro všechny? Jen partnerství s omezenými právy při osvojení dětí, rozhodla Sněmovna

Hovořil také o šíření černého kašle. „Musíme posílit zájem o očkování nejen proti chřipce a proti covidu, ale týká se to také černého kašle. Mnoho rodičů nenechá děti naočkovat nebo to očkování oddaluje a teď se to ukazuje jako problém. Je to povinné očkování, ale spousta zemí je pod 90 procenty proočkovanosti,“ uvedl ministr.

Pohotovost a urgentní příjem v každé nemocnici

Vyjádřil se rovněž negativně k tématu možného zvýšení poplatku za návštěvu pohotovosti. „Nedomnívám se, že je čas na zvyšování poplatků na pohotovosti. Pokud nejsou pojišťovny schopny zajistit praktického lékaře pro dospělé a pro děti, tak je absurdní platit poplatek na pohotovosti,“ řekl Válek.

Přál by si proto, aby nemocnice poskytovaly více služeb. „Chci zákonem změnit to, aby v každé nemocnici byl urgentní příjem, kam vás zavezou ve vážném stavu, a pohotovost. Jak má člověk vědět, zda má jít na pohotovost nebo urgentní příjem? Zneužíván je především urgentní příjem. Proto musí být pohotovosti ve všech nemocnicích,“ sdělil místopředseda TOP 09.

Válek v pořadu hovořil také o nedávném dohadovacím řízení koalice kvůli krokům hnutí STAN. Přiznal, že to byl on, kdo na jednání zvyšoval hlas. „Také mí studenti vám potvrdí, že jsem přísný a emotivní,“ dodal.

Tagy: