Valijevová se zapsala do historie OH. 15letá krasobruslařka předvedla čtverný skok

Rusové vyhráli na zimní olympiádě v Pekingu soutěž krasobruslařských družstev. K tomu výrazně přispěla teprve 15letá Kamila Valijevová, která hladce zvládla dva čtverné skoky. Je první ženou, které se na olympiádě čtverný skok povedl předvést.

Do volných jízd postoupilo nejlepších pět týmů včetně ruských krasobruslařů pod vlajkou národního olympijského výboru. Zatímco v první polovině závodu s nimi Američané dokázali držet krok a po úvodním dnu dokonce vedli, ve volných jízdách se ukázala síla ruského týmu.

Ženské volné jízdy podle očekávání s velkou převahou ovládla favoritka olympijské soutěže Kamila Valijevová, která předvedla trojitý axel i dva čtverné skoky (salchow a toeloop). Ty se přitom objevují téměř výhradně jen v repertoáru mužských krasobruslařů.

V kategorii žen se čistý čtverný skok podařilo donedávna předvést jen japonské krasobruslařce Miki Andové, a to v roce 2002 v Haagu. Valijevová je však první ženou, které se něco takového povedlo na olympijských hrách, navíc hned dvakrát.

I ona ale, podobně jako mnoho dalších soutěžících, během volné jízdy upadla. Nepovedl si jí pokus o druhý čtverný toeloop ve druhé polovině jízdy. Jinak šlo prakticky o bezchybný výkon. S jejím přispěním porazili Rusové výběr Spojených států o devět bodů a zopakovali tak olympijský triumf ze Soči 2014.

Bronzovou medaili získalo Japonsko, pro které je to pod pěti kruhy první cenný kov z týmové soutěže. Češi byli při své premiéře v soutěži družstev osmí a rozloučili se po nedělním krátkém programu žen.

V úterý se začne v krasobruslení bojovat o sledovanější medaile jednotlivců. Jako první přijdou na řadu muži včetně českého reprezentanta Michala Březiny, kterého čeká čtvrtá a poslední olympijská účast. Jejich krátké programy odstartují ve 2:15 našeho času.

Tagy:
Japonsko soutěž Olympijské hry rekord krasobruslení USA sport Rusko Haag skok Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Michal Březina Zimní olympijské hry 2022 Kamila Valijevová čtverný skok Národní olympijský výbor