Válka na Ukrajině jako byznys. Rusové přiznali, kolik platili Prigožinovým vagnerovcům

Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (3.7.2023 19:00)

Jevgenij Prigožin, šéf žoldáků Vagnerovy skupiny, měl za své služby inkasovat 858 miliard rublů, tedy necelých 220 miliard korun. Částku zmiňují ruské prokremelské kanály a o jistých platbách hovořil dokonce i prezident Vladimir Putin. V minulosti přitom tvrdil, že Ruská federace nemá s vagnerovci nic společného. Prigožin a jeho žoldáci se před nedávnem vzbouřili a vyrazili na Moskvu, nakonec po dohodě s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem od tažení upustili a šéf organizace se přesunul do Běloruska.

Výši částky, tedy 858 miliard rublů, poprvé oznámil Dmitrij Kiseljov, moderátor ruské státní televize Rossija 1, který pravidelně hlásá proputinovskou propagandu. „Soukromá Vagnerova vojenská společnost založená Jevgenijem Prigožinem dostala v rámci smluv uzavřených se státem více než 858 miliard rublů,“ prohlásil ve vysílání moderátor. Jím vyřčenou informaci následně začala sdílet i další prokremelsky orientovaná média, například agentura RIA Novosti.

Moderátor zmínil holding Concord Group, zdroj Prigožinova bohatství. Společnost například zajišťovala catering na akce, kde byl Putin hostem. Holding podle moderátora dostal zaplaceno za služby 845 miliard rublů. „To neznamená, že si Concord takovou částku skutečně vydělal, ale vypovídá to o úrovni byznysu a ambicí,“ pronesl ruský propagandista.

Kiseljov a prokremelské kanály neuvádí, za jakou dobu Prigožin uvedenou částku získal, jak poukazuje například opoziční redakce webu Meduza sídlící v Lotyšsku.

Deník Ukrajinska pravda komentoval, že je to pravděpodobně částka za celé období existence Vagnerovy skupiny. Ta byla založena v roce 2013, tedy před deseti lety. Ukrajinský list zároveň připomíná, že Putin v minulosti tvrdil, že Kreml s Prigožinem a jeho žoldáky neměl nic společného. To však platilo před zapojením vagnerovců do války na Ukrajině.

Financování přiznal i Putin

O financování vagnerovců mluvil i sám Putin. Prezident oznámil, že Prigožinovy žoldáky stát skutečně platil. Hovořil pouze o částce 86 miliard rublů (asi 22 miliard korun) a mělo to být pouze za období od května loňského roku do současné doby. Šéf Kremlu dodal, že dalších 110 milionů rublů (přes 27 milionů korun) mělo jít na „výplaty pojištění“. Ukrajinský list předpokládá, že to mají být platby příbuzným zabitých vagnerovců.

Prigožin zároveň ovládá i část ruských médií přes svůj holding Patriot Media. Ta však podle Rádia Svobodná Evropa přestávají fungovat. „Jelikož nemůžeme nadále pracovat v ruském internetovém prostředí či plnit naše závazky partnerům, učinil jsem rozhodnutí v souladu s představenstvem Patriot Media přestat vydávat po 30. červnu,“ sdělil rádiu šéfredaktor deníku Něvskije novosti Andrej Krasnobajev.

Jiná média v čele s agenturou AP mezitím informovala, že Roskomnadzor, tedy ruský federální úřad zodpovědný za monitorování a také cenzuru médií v Rusku, nechal všechna Prigožinova média zablokovat, a to bez udání důvodu.

Tagy:
Vladimir Putin žoldáci Rusko Rostov Vagnerova skupina Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Rostov na Donu Rossija 1 Jevgenij Prigožin Dmitrij Kiseljov