Zelenskyj pro CNN: Putin je slabý, jeho moc se hroutí. Dokud nezískáme zpět Krym, bude válka

Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině (3.7.2023 19:00)

Reakce Vladimira Putina na vzpouru Vagnerovy skupiny byla slabá. V exkluzivním rozhovoru pro CNN to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj šéf Kremlu, který je odpovědný za ruskou invazi na Ukrajinu, nemá zdaleka všechno pod kontrolou a jeho moc se postupně hroutí. Zelenskyj rovněž upozornil, že dokud Ukrajinci neosvobodí okupovaný Krym, mír s Ruskem nenastane.

Celý svět během posledního červnového víkendu s napětím sledoval vzpouru žoldácké Vagnerovy skupiny proti vedení ruské armády. Vojáci vedení Jevgenijem Prigožinem vnikli 24. června s těžkou technikou do ruského Rostova na Donu a do Voroněže, kde obsadili klíčové vojenské objekty. Došlo k několika střetům mezi vagnerovci a ruskou armádou.

„Sledovali jsme Putinovu reakci, byla slabá. Je vidět, že nemá všechno pod kontrolou. Tažení vagnerovců hluboko do ruského území a obsazení určitých regionů ukazuje, jak snadné je něco takového udělat. Putin nekontroluje situaci v jednotlivých regionech. Všechna ta moc, kterou míval, se hroutí,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Ukrajina chce pozvánku do NATO už teď. Zelenskyj vyzval Bidena a zmínil motivaci vojáků

Putin Prigožinovu vzpouru označil za bodnutí do zad. Zatímco se vagnerovská kolona těžké techniky dostala až do Lipecké oblasti, Moskva se aktivně chystala na obranu hlavního města.

V odpoledních hodinách téhož dne nicméně došlo k podepsání dohody o smírném urovnání konfliktu a Vagnerova skupina se zavázala stáhnout zpět. Přesto podle CNN bylo povstání nejvážnější zkouškou pro Vladimira Putina od doby, kdy se v Rusku chopil moci.

Zprávy ukrajinských tajných služeb podle Zelenského dokládají, že zhruba polovina Ruska podporovala Prigožina a jeho vzpouru. Vagnerova skupina se u mnoha Rusů stále těší velké popularitě, což bylo vidět při vřelém vítání žoldáků, kteří dorazili do Rostova na Donu.

Ambiciózní plány Kyjeva

Zelenskyj se nijak netají skutečností, že Prigožinovo povstání a celkový chaos v Rusku „pomohly“ probíhající ukrajinské protiofenzivě. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na Telegramu uvedla, že ukrajinské jednotky za uplynulý týden v těžkých bojích s ruskými silami osvobodily více než 37 kilometrů čtverečních území, a to na jihu i východě země.

Podle zpráv západních analytiků se zdá, že se Ukrajincům daří především u Bachmutu, zatímco okupanti se pokoušejí o postup u Lymanu, Avdijivky a Marjinky.

Na jihu země Ukrajinci útočí ve směru na Melitopol a Berďansk, kde za týden osvobodili území o rozloze asi 28 čtverečních kilometrů. „Celkem se od začátku protiofenzivy podařilo na jihu Ukrajiny osvobodit zhruba 158 kilometrů čtverečních,“ dodala Maljarová. Ukrajinské plány jsou však ještě mnohem ambicióznější.

Zelenskyj v rozhovoru pro CNN potvrdil, že konečným cílem Kyjeva je osvobození Krymu – ukrajinského poloostrova, který Rusko v roce 2014 ilegálně anektovalo. „Ukrajinu si bez Krymu neumíme představit. Dokud bude Krym pod ruskou okupací, znamená to jediné – válka ještě neskončila,“ řekl Zelenskyj. Na otázku novináře ze CNN, zda existuje nějaký scénář, podle něhož by mohl být mír i bez Krymu, ukrajinská hlava státu odpověděla: „Pak to nebude vítězství.“

Tagy:
válka Vladimir Putin CNN Ukrajina vzpoura Krym Volodymyr Zelenskyj Rusko Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin protiofenzíva