Farhan: Válkův zákon o lécích je nepřipravený zmetek. Zdržuje mě i Babiš, opáčil ministr

Vlastimil Válek (TOP 09) a Kamal Farhan (ANO) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 22.10.2023

Zákon o lécích z dílny ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je nepřipravený a nedostatečný zmetek. Takový názor v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS vyjádřil poslanec a stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO). Kritizoval fakt, že zákon se připravuje rok a Válek jej později doplnil velkým pozměňovacím návrhem. Šéf resortu kritiku odmítl a reagoval, že schválení některých novel brzdí i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, když v Poslanecké sněmovně řeční několik hodin v kuse.

Farhan ve vysílání CNN Prima NEWS hojně kritizoval Válkův zákon o lécích. „Je to z mého pohledu nepřipravený, nekompetentní a nedostatečný zmetek,“ komentoval poslanec z ANO. Vadí mu, že zákon byl dlouze připravován, a nakonec byl stejně upraven pozměňovacím návrhem.

ČTĚTE TAKÉ: Podpora islámského teroru v Evropě? Ti lidé mají svého Alláha, nerozumí demokracii, říká Koten

„Ten zákon byl připravován více než rok, bylo u něj obrovské očekávání a pak stejně pan ministr podá pozměňovací komplexní návrh, který je o polovinu delší v paragrafovém znění než zákon samotný,“ kritizoval Farhan.

Válek tato nařčení odmítl. „Zmetek to samozřejmě není. Musíme si říct, že je to druhá novela zákona o lécích, to pan doktor Farhan taky velmi dobře ví,“ uvedl na svou obhajobu ministr. Posléze doplnil, že tato novela již byla schválena a umožňuje do Česka dovážet léky, které nejsou registrované na českém trhu a přitom jsou v Evropě.

Dodal, že druhá novela již mohla být projednána Parlamentem, ale zamezil tomu expremiér a Farhanův stranický lídr Andrej Babiš. „V červnu šla do vlády, pak byla bohužel v červenci zařazena jako druhý bod (do Poslanecké sněmovny), ale nedostalo se na ni, protože jeden z předsedů politické strany měl puzení a šest hodin mluvil a mluvil,“ reagoval Válek.

Kromě toho zmínil, že zákon z jeho resortu prošel i zdravotním výborem. „Pan poslanec Farhan měl tři pozměňovací návrhy, dva z nich se mi velmi líbí, připadají mi velmi rozumné. Proto je ministerstvo podpořilo. Zákon se tvoří v Poslanecké sněmovně, od toho jsou poslanci, aby tam chodili,“ dodal ministr.

Podle Farhana je však problémů v České republice tolik, že Babiš svým zhruba šestihodinovým projevem „mluvil dokonce krátce“. „Pan předseda (Babiš) by tam mohl mluvit celý týden,“ prohlásil v Partii Terezie Tománkové poslanec za ANO.

Tagy:
Evropa Andrej Babiš TOP 09 Vlastimil Válek Terezie Tománková ANO 2011 Česko Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky Kamal Farhan