Vampola: Netečný Pešán je jako hromosvod, který snímá tlak z hráčů. Klukům to pomáhá

Petr Vampola v televizním studiu CNN Prima NEWS

Netečnost kouče Filipa Pešána při zápasech mistrovství světa může být ve skutečnosti geniální tah. V pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima NEWS to naznačil bývalý reprezentant Petr Vampola. „Všimněte si: Díky tomu, že se tolik mluví o tom, jak klidný je na střídačce, vůbec neřešíme hráče. Vzal to na sebe, kluci jsou tím pádem bez tlaku,“ řekl mistr světa z roku 2010.

Je to proslulá taktika fotbalového trenéra Josého Mourinha: Chová se natolik výrazně, že úplně odpoutává mediální i fanouškovskou pozornost od svých svěřenců. Jakmile se řeší pouze extravagantní kouč, fotbalisté jsou ušetřeni stresu z obvyklého tlaku veřejnosti.

Petr Vampola naznačuje, že stejný efekt může mít i chování současného šéfa střídačky české hokejové reprezentace. Fanouškovský národ Filipu Pešánovi vyčítá, že je při utkáních světového šampionátu absolutně bez emocí. Že vypadá úplně stejně, ať už Češi gól vstřelí, nebo jej dostanou.

Před klíčovým čtvrtečním utkáním proti Švédsku se právě tohle proměnilo v téma číslo jedna. Což může podle Vampoly národnímu týmu pomoci.

„Pešán je teď jako hromosvod. V zásadní chvíli vzal pozornost na sebe, to může být pro kluky výhoda,“ řekl světový šampion z roku 2010 v pořadu Co Čech, to trenér!

Reprezentace se dostala do kritické pozice. Před duelem proti Švédsku (čtvrtek, 19:15) se ocitla na posledním místě skupiny A, bojuje o samotný postup do čtvrtfinále. Ne každý je nyní přesvědčen, že právě Pešán představuje správného muže pro tak náročnou misi.

Tím spíš, když své svěřence přímo při hokejových bitvách ani nepovzbudí, ani nesrovná křikem. Když nehne ani brvou.

„Jenže v tom to není,“ odmítal ve zmíněném pořadu bývalý brankář Ondřej Pavelec, další mistr světa z roku 2010. „Vždyť já zažil trenéry, kteří na střídačce na hráče řvali, ve finále to na ně ovšem mělo negativní účinek.“

S tím souhlasí i Vampola.

„Když šel Pešán k nároďáku, už za sebou měl nějaké výsledky. Sám jsem ho poznal v Liberci a vím, že je to kvalitní trenér,“ tvrdil. „Navíc – co jsem poslouchal rozhovory s hráči, stojí za ním. To je důležité. Nikdo přece nevíme, co se děje v kabině. Jsem zastáncem toho, aby se hodnotilo, až bude dohráno,“ dodal.

Vampola s Pavelcem se shodují, že proti Švédsku bude klíčové, jak český výběr k utkání přistoupí. Sebevědomě? Nebo ušláple? Opatrně, nebo směle? V roce 2010 na šampionátu v Kolíně nad Rýnem taky zažili kritickou chvíli – po sérii proher se slabšími protivníky se zdálo, že na čtvrtfinále mohou zapomenout, nakonec však postup přece jen vyválčili, a posléze se dokonce stali mistry světa.

„Proti Švédům rozhodne naše mentální stránka. Nebude to ani tak záležitost hokeje jako spíš chtíče,“ mínil Vampola. „Kluci se musí semknout, udělat pro úspěch maximum. Všichni jim určitě budeme držet palce.“

Tagy:
Ondřej Pavelec hokej Filip Pešán Petr Vampola Co Čech, to trenér! MS v hokeji 2021