Hyenismus, zlobí se lidé z Karviné. Vandalové na hřbitově povalili náhrobky a rozbili desky

Celkem třináct hrobů zničili neznámí vandalové na hřbitově v Karviné. Povalili náhrobky, rozbili lucerny, rozkopali ozdobné květináče. Místní to považují za hyenismus.

Zničující pohled se naskytl lidem, kteří přišli zapálit svíčku na karvinský hřbitov. Náhrobní kameny byly vytrhané a povalené, žulové desky popraskané, sošky a lucerny rozbité.

„Hrozné to je, normální člověk by to neudělal,“ uvedla jedna z místních obyvatelek. „Ještě těm mrtvým, jak nedají pokoj, tak to je strašné,“ komentovala další. Místní lidé se domnívají, že takovou spoušť nemůže mít na svědomí jen jeden člověk, ale hned skupina pachatelů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdrcená matka našla Davidův hrob rozkopaný: Kdo se mstí na mrtvém klukovi?

„Hyenismus – chytit a zavřít. Ty babky na pomník chudinky šetří, chodí tu některé každý den, čančají si to a pak přijdou nějací blbci a udělají takovou katastrofu. Ti lidé nemají stud, podívají se, nikde nikdo není, kopnou do toho, šup to svalí a mají z toho radost,“ sdělil redakci kameník Ladislav Bilinský.

Hřbitov teď hlídají strážníci a jednají se správcem o tom, jak ho ještě lépe zabezpečit. „Máme zvýšenou kontrolní činnost a budeme se snažit přesunout některé kamery, mobilní kamery na centrální pohřebiště,“ zmínil ředitel městské policie Karviná Petr Bičej. Mluvčí policie Daniela Vlčková doplnila, že způsobená škoda dosud nebyla vyčíslena.

Policisté případ vyšetřují jako trestný čin poškození cizí věci. Zjišťují, jak se pachatel nebo pachatelé k hrobům dostali a jestli se je odvážili ničit přes den, nebo přišli až po zavírací hodině, poté co překonali plot.

Tagy: