Budou letos Vánoce bílé, nebo na blátě? Podívejte se, kde by o svátcích mohlo nasněžit

Budou letošní Vánoce na sněhu, nebo na blátě? „Nejčastější dotaz, který v tomto období dostáváme,“ tvrdí odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Přesně předpovědět, jaké bude na Štědrý den počasí, zatím nemohou. Dlouhodobý výhled vytváří maximálně měsíc dopředu. Jejich statistiky však ukazují pravděpodobnost, s jakou na různých místech Česka o svátcích nasněží.

Pravděpodobnost samozřejmě roste v souvislosti s nadmořskou výškou. Na horách bude o svátcích bílo s téměř stoprocentní jistotou. Pokud jde o velká města, největší naději na bílé Vánoce mají obyvatelé Liberce a Karlových Varů. „Tato města leží ve středních polohách, navíc sousedí s vysokými horami,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík.

ČTĚTE TAKÉ: Česko v týdnu sevře mráz, pak se mírně oteplí. Kde napadne nejvíc sněhu?

V níže položených místech, jako je Praha nebo polabská města, budou nejspíš sněhovou nadílku vyhlížet marně. „V posledních dvaceti letech v Praze na Vánoce sněžilo přibližně v jednom roce z pěti,“ upřesnil Hanzlík. Hlavní město přitom v minulosti dosahovalo až na třicetiprocentní pravděpodobnost sněžení, ta však v průběhu 21. století klesla s přibývájícím počtem teplých dnů.

V mapce je v procentech zobrazena pravděpodobnost bílých Vánoc z dat za posledních dvacet let. Za bílé Vánoce se považují ty, kdy v čase měření ležel na zemi v sedm hodin ráno alespoň jeden centimetr sněhu, buď na Štědrý den, nebo na Boží hod vánoční.

Vánoční oteplení

Meteorolog upozornil, že ve svátečním období dochází k takzvanému vánočnímu oteplení. Jedná se o meteorologickou singularitu, tedy období, kdy pravidelně dochází k opakování určitého počasí, které je pro danou dobu méně obvyklé. „Vždy kolem Vánoc dochází k rozložení tlakových útvarů, kdy k nám ve vyšší míře proudí teplejší vzduch od jihu nebo od jihozápadu,“ popsal.

V období od 22. do 28. prosince tak bylo v posledních dvaceti letech většinou tepleji. „Poslední dva roky byly dokonce Vánoce nejteplejší v naší historii,“ dodal Hanzlík.

Podívejte se, která města mají největší šanci na bílé Vánoce:

Pořadí Krajské město Pravděpodobnost bílých Vánoc
1. Liberec 50 až 60 %
2. Karlovy Vary kolem 35 %
3. Jihlava kolem 35 %
4. Zlín 30 až 40 %
5. Ostrava 25 až 30 %
6. Ústí nad Labem 20 až 30 %
7. Olomouc 20 až 25 %
8. Brno 15 až 25 %
9. České Budějovice 15 až 20 %
10. Praha 15 až 20 %
11. Pardubice kolem 15 %
12. Hradec Králové kolem 15 %
13. Plzeň kolem 15 %

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Motorkář se vysmál policii. Na Jihočesku jel 300 km/h a chlubil se videem, trest nedostane

Tagy: